Székelyföldet szelik át


Minden korábbi eseményét felülmúló kerékpáros rendezvény házigazdája lesz augusztus első hetében Székelyföld.

Az új arculattal és egyszerűsített névvel visszatérő, augusztus 4–7. között szervezett Székelyföldi Körverseny legfontosabb tudnivalóit sajtótájékoztatón ismertették. A szervezőkön kívül az eseményen részt vettek polgármesterek és megyeitanács-elnökök.

Az egybegyűlteket és a sajtó képviselőit házigazdaként Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere köszöntötte, hangsúlyozva a körverseny kiemelt szerepét a teljes régióra nézve.

Péter Ferenc Maros megyei tanácselnök és Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere „újoncokként” arra hívták fel a figyelmet, hogy Maros megye bekapcsolódása rendkívül fontos számukra, és hosszú együttműködésben reménykednek. Tamás Sándor Kovászna megyei elöljáró, valamint a Sepsiszentgyörgyöt képviselő Czimbalmos Csaba városmenedzser a szervezési nehézségekre világított rá: mint elmondták, kezdetben folyamatos akadályokat gördítettek a szervezés útjába, a számtalan engedélyeztetési folyamat pedig továbbra is nagy erőfeszítést igényel. A körverseny ugyanakkor közös szívügy, ezért mindent megtesznek a megfelelő szervezés és támogatás érdekében. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a verseny mentén kialakult intézményesülési folyamatot, a jó együttműködéseket méltatta.

A technikai tudnivalókat Csíki András versenyigazgató ismertette.

Rajt Marosvásárhelyről
„A 15. kiírásához érkezett a Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amely az idéntől a Székelyföldi Körverseny nevet viseli. Román nyelven, Turul Ținutul Secuiesc és angolul pedig Tour of Szeklerland. Nem csak a neve változott, amivel a célunk az, hogy a nemzetközi versenyek neveihez sorakozzunk fel, hanem a verseny logója is új lett. Az idei 15. versenykiírás, méltón a kerek évfordulóhoz abban is más, hogy földrajzilag is székelyföldi körversenyről beszélhetünk, hiszen a kerékpárosok mindhárom székely megyét érinteni fogják: Maros, Hargita és Kovászna megyéket. Érinteni fogjuk a székelyföldi városainkat: Marosvásárhely, Nyárádszereda, Szováta, Székelykeresztúr, Székelyudvarhely, Gyergyószentmiklós, Marosfő, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely és Kovászna. Büszkén állíthatjuk, hogy körbekerékpározzák a versenyzők Székelyföld legszebb városait, településeit és megcsodálhatják ők is és az internetes TV közvetítések nézői is a csodálatos, semmivel össze nem téveszthető tájainkat. De megújult a web oldalunk is, amely a www.tourofszeklerland.ro néven érhető el és a facebook oldalunk is változott: https://www.facebook.com/TourOfSzeklerland. Kérünk mindenkit, hogy a verseny előtt, alatt és utána is kövessék oldalainkat, mert számos hasznos információval gazdagodhatnak: a versenyen résztvevő csapatokról, szakaszok leírásáról és azok térképeiről, valamint az elengedhetetlen támogatónkról is.” – fogalmaznak a szervezők.

Jelen állás szerint 21 csapat fog rajthoz állni a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség naptárban 2.2-es besorolással bíró versenyen: hét kontinentális csapat, tizenkét klubcsapat és két válogatott.
Az idén az első szakaszt, Marosvásárhely központjából fogjuk indítani és áthaladva majd a kör megérkezik Székelyudvarhelyre. A verseny második szakasza, Székelyudvarhelyről indul, és a befutó Csíkszereda központjában lesz. A harmadik szakasz Sepsiszentgyörgyről indul, majd a végén a cél ismét Sepsiszentgyörgy központjában lesz. A negyedik szakasz Csíkszeredából indul, áthaladva számos vidéki településen, hogy a befutó Csíkszereda központjában legyen.

Szakaszok
I. szakasz, augusztus 4. (124,9 km), 12.45: Marosvásárhely – Nyárádszereda – Székelyszentlélek – Székelykeresztúr – Székelyudvarhely
II. szakasz, augusztus 5. (125,2 km), 12.45: Székelyudvarhely – Gyergyószentmiklós – Marosfő – Csíkszereda
III. szakasz, augusztus 6. (122,6 km), 12.45: Sepsiszentgyörgy – Kézdivásárhely – Kovászna – Sepsiszentgyörgy
IV. szakasz, augusztus 7. (151 km), 13.45: Csíkszereda – Csíkcsicsó – Szépvíz – Csíkszereda – Csíkszentsimon – Csíkkozmás – Csíkszentlélek – Csíkszereda utcái

A résztvevő csapatok
Kontinentális csapatok: GOITTI VICTORIA – SAVINI DUE TEAM (Románia), MAZOVSZE-SERCE POLSKI (Lengyelország), VOSTER ATS TEAM (Lengyelország), EUROCAR GRAWE UKRAINE (Ukrajna), CYCLING ACADEMY TRENČÍN (Szlovákia), WSA KTM GRAZ (Ausztria), DUKLA BANSKA BYSTRICA (Szlovákia)
Klubcsapatok: Team Novak (Románia), UVT-Devron West Cycling Team (Románia), CS Steaua Bukarest (Románia), Delio Gallina Colosio Eurofeed (Olaszország), Levski-Doltcini RT (Bulgária), Epronex-BSS Oil (Magyarország). MKB Bank Cycling (Magyarország), NORTH WAVE -SIATEK-OLMO (Olaszország), Arbö Headstart On Fahrrad (Ausztria), Tzar Simeo- Nessebar (Bulgária), Overall Tre Colli Cycling Team (Olaszország), Bataia Cycle Club (Belgium),
Válogatottak: Bulgária válogatottja, Ukrajna válogatottja.

Fontos tudnivaló, hogy mezőny a fentebb említett útszakaszokon való áthaladása során mindenhol forgalomkorlátozásra kerül sor.

A rovat legfrissebb hírei