Románia a 7. lett, Mezei 12 gólig jutott


Jól kezdett, mégis csalódást okozott a négy erdélyi magyar lánnyal is felálló román U17-es kézicsapat az Európa-bajnokságon.

Csoportját még hibátlan teljesítménnyel, három győzelemmel nyerte meg a román női kézilabda-válogatott a Montenegróban vasárnap véget ért U 17-es Európa-bajnokságon, aztán a Magyarország elleni vereséget további három zakó követte, így a csalódást okozó 7. helyen zárt. Nem kevéske vigaszt jelenthet azonban, hogy a Mezei Mária Noémival, Mózes Orsolya Máriával és Kibédi Sarah Evelinnel felálló Románia kvalifikálta magát a korosztályos világbajnokságra. A keret tagja volt továbbá Demeter Mária, de a 16 éves sepsi lány nem lépett pályára a tornán.

Románia a D jelű kvartettben a Franciaország felett nagy csatában aratott 28-26-os győzelemmel nyitott, majd a folytatásban 27-24-re sikerült legyőznie a későbbi döntős Németországot, a csoportküzdelmet pedig a Csehország elleni 36-37-es győzelemmel zárta. Utóbbi találkozón Mezei 5, Mózes 3 gólig jutott, utólag elmondható pedig, ez volt mindkettejük legeredményesebb mérkőzése.

A főcsoportban aztán következett egy nagyon sima, 27-17 arányú zakó Magyarország ellen (ezen a találkozón csak Mezeinek jött össze egy gól), majd egy szoros 29-28-as vereség Norvégiával szemben. Ezzel elúszott az elődöntő, a helyosztón horvátok ellen elszenvedett 27-23-as vereség pedig azt jelentette, vasárnap a 7. hely a tét Montenegró ellen. A házigazdákat sikerült is legyűrni 30-24-re, ezen a találkozón szerezte meg Kibédi az egyetlen gólját a tornán.

Románia tehát a 7. helyen zárta az Európa-bajnokságot, amivel ugyan kvalifikálta magát a soron következő világbajnokságra, de nem sikerült teljesíteni a hivatalos célkitűzést, ami az első hatba kerülés volt. A temesvári Mezei 12 góllal zárta a tornát, Mózes 4, a szatmárnémeti Kibédi pedig egy góllal járult hozzá csapata eredményeihez. Itt kell megemlítenünk, hogy egy további erdélyi magyar, Kerekes Ildikó kapusedzőként segítette a csapatot.

Az Európa-bajnokságot Magyarország nyerte, miután a döntőben 25-19-re legyőzte Németországot.

fotó: handbalmania.ro

A rovat legfrissebb hírei