Erdélyi-magyar párharcok a kosárlabda európai kupákban


A férfiaknál a Nagyvárad, a nőknél a Sepsi biztosan összecsap egy-egy magyar csapattal az ősz folyamán.

Augusztus 25-én kezdi meg a felkészülést a következő szezonra a Sepsi SIC női kosárlabda csapata. A zöld-fehérekre ezt követően rendkívül fontos szeptember vár, hiszen hazai pályán vívhatják ki a jogot arra, hogy részt vegyenek a kontinens legrangosabb versenysorozatában, az Euroligában. A selejtezőt hazai pályán rendezik, a zöld-fehéreknek pedig magyarországi ellenfele is lesz. De nem a Sepsi az egyetlen erdélyi gárda, amely az ősz folyamán anyaországi együttessel mérkőzhet meg.

A szeptember 21-én kezdődő selejtezőtornán a Szekszárd és a török Kayseri Basketbol lesz a Sepsi ellenfele a Sepsi Arénában. A torna győztese az Euroligában folytatja, a másik két gárda az Európa Kupában.

Azt is tudni lehet, amennyiben a Sepsi sikerrel veszi az akadályokat, az Euroliga A csoportjába kerül az orosz UMMC Jekatyerinburg, a spanyol CB Avenida, a cseh USK Prága, a francia BLMA, a lett TTT Riga, az olasz Reyer Venezia és az orosz MBA Moszkva társaságába. Ha a Sepsi másodikként zárja selejtezőcsoportját, akkor az Európa Kupa B csoportjába kerül az Uni-Győr, az ukrán BC Prometej, valamint a török Elazig Ideraspor és a görög PAOK párharc győztese mellé. Amennyiben pedig a 3. helyen zár, akkor a D csoportban az izraeli Neve David Ramla, a török Nesibe Ajdin, valamint a PEAC-Pécs és a görög NIKI Nefkada páros továbbjutója vár rá.

Szintén lesz magyar ellenfele a Nagyváradi VSK-nak a férfi FIBA Európa Kupa H csoportjában, méghozzá a Szolnoki Olajbányász. Rajtuk kívül a Legia Varsó és a selejtezősorozat győztese szerepel majd a négyesben. Abszurd módon az egyik selejtező csapat maga a címvédő izraeli Ironi Ness Ziona, továbbá a GGMM Bécs, az észt BC Parnu, a ciprusi Keravnosz és a portugál Porto.

Az Európa Kupában indulhat az U-BT Kolozsvár is, méghozzá annak A csoportjában az osztrák Kapfenberg Bulls és két, a selejtezőt sikeresen megvívó gárda társaságában. Mindezt csak abban az esetben, amennyiben a kolozsváriak nem jutnak be a Bajnokok Ligájába….

fotó: facebook.com/sic.sepsi
 

A rovat legfrissebb hírei