Makettekben világbajnokok 3. - Beszterce


Vágyak és projektek, pénztelenség és látványtervek - sportcsarnok-mizéria erdélyi módra.

Makettekben világbajnokok vagyunk – ezzel a címmel közölt összefoglaló cikket a minap Románia egyetlen sportnapilapja, a Gazeta Sporturilor. Ebben kilenc romániai város sportcsarnokok építésével kapcsolatos terveit mutatja be. A következő napokban ezt vesszük mi is sorra.A mindenkori román kormányok sporthoz való viszonyulását és az ágazat (alul)finanszírozottságát hűen tükrözi a román sportolók egyre halványabb eredményei az olimpiákon, az infrastruktúra helyzetét pedig az a bizarr eset példázza legjobban, amikor néhány évvel ezelőtt a román műkorcsolya országos bajnokságot Szófiában kellett megrendezni. Mert Romániában nem volt egyetlen erre alkalmas terem sem…

Cikksorozatunk harmadik részében Beszterce helyzetét mutatjuk be – a Gazeta Sporturilor írása alapján.

A közép-erdélyi városban nagyot álmodtak az önkormányzati vezetők: 20 millió euróból építenének egy multifunkcionális sportcsarnokot. A műszaki-pénzügyi mutatókat idén tavasszal fogadták el, a finanszírozást az Országos Befektetési Vállalattól remélik.

A tervek szerint a terem 2675 főt lesz majd képes befogadni. A komplexumban helyet kapnak majd bérelhető kereskedelmi helyiségek, 27 szoba a sportolók elszállásolására, továbbá szabadtéri minifoci-, kosárlabda-, tenisz- és atlétikai pálya, az épület körül pedig zöldövezet és parkoló várja majd a szurkolókat. A sportterem falait úgy alakítják ki, hogy szükség esetén (koncertekkor például) azok mozdíthatók legyenek, így növelve meg a befogadóképességet.

A sportcsarnokot építtető megyei közgyűlés a nyáron szavazásra bocsátotta, kinek a nevét vegye fel a létesítmény. A javaslatok között két magyar származású sportoló is szerepel. Egyikük Sydney 5000 méteres síkfutó bajnoka, Szabó Gabriella, aki rendkívül eredményes pályafutása során begyűjtött többek között egy olimpiai ezüstöt és bronzot, hét világbajnoki és két Európa-bajnoki címet. A másikuk Bálint Pele Gábor (Gavrila), korábbi 34-szeres román válogatott labdarúgó, az 1986-ban Bajnokcsapatok Európai Kupáját nyerő Steaua alapembere.

Mindez azért is érdekes lehet, mivel a 67.000 fős Beszterce lakosságának alig 5,2%-a (3500 fő) vallotta magát magyarnak a 2011-es népszámláláson. Száz évvel előtte még 21% volt ez az arány a 44% német és 34% román mellett...

A rovat legfrissebb hírei