Szülővárosa díszpolgára lett Osváth Richárd


Szatmárnémeti képviselői testülete egyhangúlag fogadta el a határozatot.

Szatmárnémeti díszpolgára lett Osváth Richárd világ- és Európa-bajnok, többszörös paralimpiai érmes kerekesszékes vívó – a partiumi város képviselői testülete egyhangúlag fogadta el Kereskényi Gábor polgármester előterjesztését, írja a helyi Friss Újság.

Osváth 1985-ban Szatmárnémetiben született, a híres szatmári vívóiskola ifjú tehetségeként hat országos bajnokságot nyert, de többször is bezsebelte a Balkán-bajnokság aranyérmét is. Ezt követően súlyos térsérülést szenvedett, összesen hétszer műtötték, de állapota nem javult. Egy ideig fel is hagyott a vívással – majd kerekesszékben tért vissza. Immár Magyarország színeiben.

Az elmúlt évtizedben pedig sorra érte el a kiemelkedő eredményeket: világbajnoki arany és ezüst, Európa-bajnoki arany, három ezüst és két bronz, míg a paralimpiákon három ezüst – közülük egyet a nemrég véget ért tokiói játékokon szerzett – és egy bronz a mérlege.

Sikerei persze nem maradtak észrevétlenek a szűk vívótársadalmon kívül sem, így Osváth 2016-ban megkapta a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét, 2107-ben őt választották Magyarországon az Év fogyatékos férfi sportolójának, de jelleméről sok mindent elárul, hogy 2014-ben a Magyar Fair Play díjat ítélték neki.

Most végre szülőhazájában is hivatalos elismeréssel jutalmazták a Törekvés SE sportolóját.

fotó: hparalimpia.hu/

 

A rovat legfrissebb hírei