A román sport látképe: Szó sincs felelős személyekről!


Szigorú és súlyos bírálatotokat fogalmazott meg Novák Eduárd sportminiszter a román sport állapotáról.

Nincsenek felelős személyek, nincsenek célok, nincs elszámoltatás és felelősségre vonás, nincsenek eredmények – dióhéjban így lehetne összefoglalni a román állami sportklubok működését átvilágító minisztériumi vizsgálat eredményeit Novák Károly Eduárd sportminiszter szerint.

A román sportminisztérium 2018 januárja és 2020 decembere között három évig vizsgálta a 48 állami sportklub működését. Az eredmények? Lehangolóak. A 48 klub közül mindössze 23 működteti az összes szakosztályát, az országosan bejegyzett 410 tagozat közül 34 teljesen működésképtelen: sem sportolókkal, sem edzőkkel nem rendelkezik.

„Szó sincs pontos tevékenységről, szakosztályonként, jól meghatározott célokról és időpontokról, a megvalósításhoz szükséges anyagi és emberi erőforrásokhoz mérten. Szó sincs felelős személyekről, a kitűzött célok számonkéréséről, a számonkéréssel megbízott személyekről”, szólnak a miniszter súlyos megállapításai.

A vizsgálat során szemügyre vették a klubok szerkezeti felépítését, gazdálkodását, az erőforrások felhasználásának hatékonyságát, az elért eredményeket, a tevékenységi és gazdasági felügyelet módját.

Ebből kiderült például, hogy a költségvetés 47%-át fordították fizetésekre, 35%-át a sporttevékenységekre, 11%-át a javakkal és szolgáltatásokkal, 4%-át a felszerelésekkel és eszközökkel kapcsolatos költségekre. Fény derült arra is, hogy az igazgatók fele rendelkezik testnevelői végzettséggel…

„Amíg nem létezik Nemzeti Sportstratégia, addig nem beszélhetünk sporteredményekről sem”, szól Novák konklúziója. És melyek lennének a Nemzeti Sportstratégia konkrét céljai: az első tízben végezni a 2032-es nyári olimpián és paralimpián, továbbá az iskolai és a tömegsport fejlesztése.

fotó: www.facebook.com/EduardCarolNovak

 

A rovat legfrissebb hírei