Feri báró immár a lelátóról szurkol csapatának


Életnagyságú szoborral tisztelegnek az UTA Arad vezetői a klub alapítója, a stadion építtetője előtt.

Születésének 111. évfordulóján életnagyságú szoborral tisztelegnek az Aradi UTA labdarúgócsapatának vezetői a klubot alapító és a hazai meccseknek otthon adó stadion építtetője, Neuman Ferenc báró előtt. A bronzalkotás a II. lelátón kapott helyet, Feri báró így minden hazai mérkőzést a helyszínről szurkolhat végig.

A zsidó származású végvári Neuman család a XX. század fordulóján kitörölhetetlenül rajta hagyta kézjegyét Arad városán: textil-, szesz- és élesztőgyárat, továbbá malmot üzemeltettek, az alkalmazottaknak lakónegyedet építtettek. Az 1910 október 11-én született Neuman Ferenc is köztiszteletnek örvendett, ezt bizonyítja beceneve is. Mindenki úgy szólította, Feri báró .

Neumann Ferenc volt az, aki 1945-ben megalapította ITA (Întreprinderii Textile Arad ) néven a klubot és 1940-46 között felépíttette a stadiont. Mivel hatalmas Arsenal-szurkoló volt, ezért csapata a piros-fehér színeket kapta, a stadion pedig a londoni „ágyúsok” otthonára emlékeztetett.

A klub otthonát 2014 és 2020 között építették újjá, a kommunista rendszer elől Amerikába menekülő Ferenc báró fia a rendszerváltás után pedig lemondott a létesítmény és a terület visszaigényléséről azzal a feltétellel, hogy a stadion az apja nevét viselje a továbbiakban is.

Az 1996-ban elhunyt Feri báró pedig immár a lelátóról nézheti csapata hazai mérkőzéseit.

fotók: www.sportarad.ro

 

A rovat legfrissebb hírei