Niczuly és tizenhat társa


Mindössze 17 olyan játékos van a Liga 1-ben, akik legalább három éve nem váltottak csapatot.

Paolo Maldini és Francesco Totti. A labdarúgás két egyetemes legendája. Pályafutásuk nem csak a pályán elért eredményeik miatt kiemelkedő, hanem azért is, mert 41 éves korukban bekövetkezett visszavonulásukig egyetlen klubot szolgáltak: az AC Milant, illetve az AS Romát. Hasonlót a Liga 1 jelenlegi mezőnyében keresve sem találnánk. Sőt, a Gazeta Sporturilor utánanézett és kiderült: a román élvonal 475 játékosa között mindössze 17 olyan akad, aki több mint három éve, azaz 2018 júniusa óta szolgája jelenlegi klubját. Köztük egyetlen magyar nemzetiségű labdarúgó: Niczuly Roland.

Niczuly 2016 nyarán szerződött a Sepsihez a Kolozsvári Universitatea csapatától, azóta pedig 159 mérkőzésen védte a háromszékiek kapuját a transfermarkt.de adatai szerint. A 26 éves hálóőr megbízhatóan kiegyensúlyozott teljesítményének köszönhetően elérte azt a szintet, írja a Gazeta Sporturilor, hogy akár egy nagyobb csapathoz vagy külföldre szerződjön.

Magyar játékos több nincs is a 17 leghűségesebb között, a klubok között szerepel azonban a másik három erdélyi egyesület is. A román állampolgárságot is megkapó és a válogatottban is bemutatkozó portugál Mario Camora 2011 nyarán került a Navaltól a Kolozsvári CFR-hez, az olasz Roberto Romeo pedig 2013-ban a Catanzarótól a Medgyesi Gaz Metanhoz, míg David Miculescu 2018 óta tartozik az UTA kötelékei közé – az aradiak saját nevelésű játékosaként.

A Liga 1 rekordere Cristian Cherchez, aki 2011 januárja óta szolgálja a Chindia Targovistét, míg Lucian Goge esete azért érdekes, mert 2017-ben csatlakozott a Rapidhoz – méghozzá a IV. osztályban.

Az öt legerősebb európai bajnokság toronymagas rekordere a friss Európa-bajnok Giorgio Chiellini, aki 2005 óta áll a Juventus alkalmazásában, emeli ki a Gazeta Sporturilor.

fotó: Tókos Csaba/ www.facebook.com/niczuly.roli

 

A rovat legfrissebb hírei