Az Erdélyben született szélső ott lehet az Afrika-kupán


A Sepsi és a Csíkszereda korábbi játékosa a selejtező egyetlen találkozóján sem kapott szerepet.

Holott a sportág harmadik legfontosabb kontinenstornája, a labdarúgó Afrikai Nemzetek Kupája rendre negatív felhangokkal kísérve kerül az európai közvélemény figyelmébe. Elsősorban azért, mert a nagy klubok állandóan fanyalognak, amiért a szezon közepén hetekre le kell mondaniuk sztárjaikról. A fekete kontinens tornája ugyanis a többi földrész bajnokságával ellentétben nem június-júliusban kerül megrendezésre, hanem január-februárban. Így lesz ez idén is, a január 9. és február 6. között sorra kerülő tornán pedig – a történelem során valószínűleg egyedülálló módon – egy erdélyi játékos is szerepet kaphat.

Nem, nem arról van szó, hogy valamely erdélyi egyesület játékosa helyet kapott valamely résztvevő ország keretében, hanem arról, hogy az illető játékos Erdélyben született! A szudáni válogatott szövetségi kapitánya, Burhan Tia meghívta ugyanis 34 fős bő keretébe a Nagyszalontán született Yasin Hamedet.

A még mindig csak 22 éves, erdélyi anya és szudáni apa gyerekeként világra jött játékos néhány éve még a román labdarúgás nagy tehetségének számított. Még nem volt 17 éves, amikor a Marosvásárhely színeiben bemutatkozott a román élvonalban, egy évvel később pedig már fontos tagja volt a zsilvásárhelyi Pandurii csapatának. Le is csapott rá a Kolozsvári CFR, itt azonban nem kapott lehetőséget. Nem úgy a Sepsi OSK-nál, ahol a jobbszélső támadó 49 mérkőzésen 5 gólt is szerzett, ebből 26 meccsen hármat a Liga 1-ben. Még nem volt 19, amikor mindezidáig utolsó mérkőzésén pályára lépett a román élvonalban, Sepsiszentgyörgyről ugyanis előbb Csíkszeredába, majd Nyíregyházára vezetett az útja. A magyar második vonalban 47 mérkőzés és 9 gól szerepel a neve mellett, az idei szezonban 17 bajnokin 1-szer volt eredményes.

Ugyan a magyar állampolgársággal is rendelkező Hamed egykor a román U-válogatottakban is lehetőséget kapott, 2019-ben elfogadta édesapja szülőhazájának hívását és bemutatkozott a szudáni válogatottban. Amelynek színeiben eddig 7 alkalommal lépett pályára. Az Afrikai-kupa selejtezőin nem, a világbajnoki selejtezőkön viszont szerepelt: szeptemberben Marokkó és Bissau-Guinea ellen.

Szudán az ANK-án a D csoportba került Bissau-Guinea, Nigéria és Egyiptom mellé.

Nem Hamed az egyetlen, aki pályára léphet a tornán és kötődik Erdélyhez: az újonc Comore-szigetek alapembere, Nasser Chamed immár ötödik éve a medgyesi Gaz Metan alapembere. A 28 éves középpályás és csapatának ellenfelei a C csoportban Marokkó, Ghána és Gabon lesz.

fotók: www.facebook.com/Nvíregyháza-Spartacus-FC/ fkcsikszereda.ro/

 

A rovat legfrissebb hírei