Fordított és legyőzte a Laziót a CFR


Az első fordulót követően a kolozsváriak vezetik a csoportjukat az Európa Ligában.

Szinte napra pontosan 11 évvel azután, hogy 2008. szeptember 16-án a Bajnokok Ligája csoportkörének első fordulójában az akkor (is) román bajnok CFR hatalmas meglepetésre 2-1-re nyerni tudott a Roma otthonában, csütörtök este a kolozsvári vasutasok újabb meglepetést okozva begyűjtötték a másik olasz fővárosi óriás skalpját is. Az Európa Liga csoportkörének nyitányán ugyan az olaszok szereztek vezetést, ám a CFR még a szünet előtt egyenlített Ciprian Deac büntetőjével, majd a hajrára fordulva Billel Omrani – ki más? - megszerezte az erdélyiek győztes gólját.

Az első félidőben nem sok minden utalt arra, hogy a végén a hazaiak örülhetnek. A Lazio minden komolyabb megerőltetés nélkül uralta a játékot, húsz perc után 70%-ban birtokolta a labdát. Giedrius Arlauskis már a 11. percben hatalmas bravúrt mutatott be Szergej Milinkovics-Szavics közeli fejesénél, a 25. percben Bastos gólja pedig szinte egyenes következménye volt a pályán történteknek. Hat perccel később Manuel Lazzari könnyedén lefutotta Camorát és kedvező helyzetből lőtt – kapu fölé.

Gólt azonban a CFR szerzett, amely csak ritkán tudott kiszabadulni a Lazio szorításából. A 40. percben azonban szögelthez jutottak a hazaiak, a kapu előtt Damjan Djokovic és Lucas Leiva egymás mezét tépték, a játékvezető az olaszok brazilját látta szabálytalan(abb)nak és tizenegyest ítélt. (Ugyanúgy ítélhetett volna akár a támadó játékos ellen is). A labda mögé Ciprian Deac állt és csapatkapitányhoz méltó magabiztossággal egyenlített.

A szünetben Dan Petrescu cserére szánta el magát, Lacina Traorét Billel Omrani váltotta. A francia támadó pályára lépése megélénkítette a kolozsvári támadójátékot, Bastos bizonytalanságát kihasználva már az 52. percben megszerezhette volna a vezetést csapatának. Megélénkültek az események, Jony lehetőségénél Arlauskis védett ismét nagyot, majd alig egy perccel később a CFR vette össztűz alá Thomas Strakosha kapuját, ám három lövésből sem tudott betalálni. Akkor.

Tíz perccel később ugyanis Adrian Paun szolgálta ki mesterien Omranit, aki előbb a kapufát találta el, a kipattanó labda szerencséjére hozzá került vissza és a teljesen dezorientált kapus fölött a kapuba fejelte.

Az utolsó percekben Deac révén akár növelhette volna előnyét a CFR, ám az is igaz, hogy egy perccel később Arlauskis bravúrjára is szükség volt Danilo Cataldi lövésénél ahhoz, hogy a Lazio nem raboljon el mégis egy pontot.

„A második félidőre más CFR futott ki a pályára. Ekkor többet birtokoltuk a labdát, veszélyesebbek tudtunk lenni. A célunk, hogy továbbjussunk ebből a nehéz csoportból”, nyilatkozta érthetően elégedetten a meccs végén Deac.

A kolozsváriak számára kedvezően alakult az első forduló, mivel a csoport másik találkozóján a Rennes és a Celtic 1-1-re végzett egymással. A vezetést a hazai pályán játszó franciák szerezték meg M`Baye Niang büntetőjével, amire aztán a skótok a második félidőben Ryan Christie révén válaszoltak – szintén büntetőből.

A következő fordulóban, október 3-án a CFR Glasgow-ba látogat, a Lazio pedig a Rennes-t fogadja.

fotó: frf.ro

A rovat legfrissebb hírei