Román bravúr Ficzay-góllal


A román női labdarúgó válogatott pontot rabolt az eddig hibátlan Svájc ellenében.

Nem kis bravúrt ért el péntek este a román női labdarúgó-válogatott, amely a világbajnoki selejtezősorozat G csoportjában 1-1-es döntetlent ért el hazai pályán az eddig hibátlan Svájc ellen.

A helvétek százszázalékos mérleggel és hat meccsen mindössze két kapott góllal érkeztek Bukarestbe, így némi meglepetést okozott, amikor a 42. percben Ficzay Maria megszerezte a vezetést a házigazdáknak. A dán Fortuna Hjørring védőjének találatára Rahel Kiwic (FC Zürich) csak a 77. percben tudott válaszolni, beállítva ezzel a végeredményt. Ekkor már a román keret majdnem valamennyi magyar nemzetiségű játékosa a pályán volt, hiszen Geréd Erika (Diósgyőr) a 41., Ambrus Beáta (Borgóprund) az 59., Godér Brigitta (Haladás-Viktória) pedig a 71. percben állt be. Egyedül Herczeg Andrea (Haladás-Viktória) nem kapott lehetőséget.

Hogy ez a döntetlen mekkora bravúr, azt akkor értjük meg, ha kicsit történelmi távlatokba helyezzük: az 1970-es években éledező, majd a betiltását követően az 1990-as évek elején újrainduló román női labdarúgást képviselő válogatott első ízben ért el döntetlent a svájciak ellen. Mi több, 2012 után először szerzett pontot ellenük, akkor 4-1-re sikerült legyőzniük a piros-fehéreket egy Európa-bajnoki selejtezőn. Ezen kívül még egy barátságos meccsen aratott győzelmet tud felmutatni a román nemzeti csapat Svájc ellen öt vereség mellett. Tavaly októberben, Zürichben 2-0-ra nyert az akkori házigazda, amely a 2019-2021-es Európa-bajnoki selejtezősorozat során mindkétszer könnyedén verte a románokat: Svájcban 6-0-ra, Romániában 2-0-ra.

A bukaresti döntetlennek a románok mellett az olaszok örültek a legjobban, akik 7-0-ra lelépték Litvániát és a tabellán egy pontra megközelítették a 19 pontos svájciakat. Románia 10 ponttal a harmadik, Horvátország 7 ponttal a negyedik, Litvánia 1 ponttal az ötödik, Moldova pedig pont nélkül áll a G csoport utolsó helyén.

A következő fordulóban, április 12-én, kedden Románia Horvátország vendége lesz.
 
fotó: frf.ro

A rovat legfrissebb hírei