Az az elátkozott 96. craiovai perc


A Sepsi komoly lépést tett az alsóház megnyerése, a CFR pedig a bajnoki befutó izgalmassá tétele felé.

Ha CSU Craiova – Kolozsvári CFR mérkőzés, akkor garantált a dráma. Méghozzá a 96. percben! Az alapszakaszban ugyanis ebben a percben mentette 1-1-re a meccset a hazai gárda, vasárnap este pedig, a rájátszás 4. fordulójában pedig ekkor szerezte meg a győztes találatot az oltyán együttes a listavezető ellen, beállítva egyben a 3-2-es végeredményt. Az alsóházban a Sepsi 1-0-ra nyert Botosani-ban, de akár nagyobb is lehetett volna a gólkülönbség…

Az előző fordulóban nem kis szívességet tett a CFR-nek a CSU azzal, hogy 2-0-ra legyőzte a FCSB-ét, aminek köszönhetően a kolozsvári gárda 8 pontra tudta növelni előnyét a bajnoki tabella élén. Ugyanakkor az eredmény jelezte: nem vár könnyű találkozó a címvédőre a Ion Oblomenco Stadionban.

A második helyre törő hazaiak a 18. percben meg is szerezték a vezetést, amihez kellett Hindrich Ottó bátortalan és határozatlan blokkolási kísérlete is az egyedül kilépő Alexandru Cretuval szemben (1-0, fotó). A bekapott gól után az erdélyiek mezőnyfölényt harcoltak ki, az 53. percben pedig már 2-1-re vezettek. A kulcsfigura Billel Omrani volt, aki ugyan a gólszerzéssel nem jeleskedett, de előbb a 43. percben Mihai Bordeianunak adott gólpasszt laposan (1-1), majd a szünet után Claudiu Petrila fejére varázsolta a labdát (1-2).

Negyed óráig tartott a vendégek előnye, a 69. percben ugyanis Jovan Markovic 17 méterről kiegyenlített (2-2). Hindrich ekkor még tehetetlen volt, három perccel később viszont jóvátette az első gólnál elkövetett hibáját, amikor Vladimir Screciu közeli lövését valami egészen hihetetlen reflexszel tornázta ki lábbal. A 96. percben (az előre jelzett 5 perces hosszabbításon túl) viszont ismét nem tehetett semmit, amikor az alig néhány pillanattal korábban beálló Ante Roguljic a 11-es pont közeléből a kapuba bombázott (3-2).

Ismét a hajrában veszített tehát értékes pontokat a CFR, a hazaiak győzelmének jogosságához azonban nem férhet kétség. Markovic a 83. percben a kapufát találta el, de sokat mondó adatok, hogy a kaput találó lövések aránya 6-2, a kapu felé tartó lövéseké pedig 10-5 volt a hazaiak javára, akik 54%-ban birtokolták a labdát.

Szezonbeli harmadik veresége akkor kerülhet igazán sokba a kolozsváriaknak, ha hétfő este a FCSB le tudja győzni a Voluntari együttesét – a jelenlegi 8 pontos hátránya akkor 5 egységre olvadna. Hat fordulóval a vége előtt ugyanis a CFR vezet 45 ponttal, a FCSB 37 ponttal a második, a CSU Craiova pedig 36 ponttal a harmadik. A következő fordulóban, 17-én pedig jön a CFR – FCSB rangadó…

Tudorie feltartóztathatatlan!

Szintén nem férhet kétség a Sepsi győzelmének jogosságához sem, a háromszékiek Alexandru Tudorie 3. percben, szép egyéni megmozdulás után szerzett góljával nyertek 1-0-ra Botosani-ban. A háromszékiek akár nagyobb arányú győzelmet is arattak volna, csak a ráadás pillanataiban két ziccert puskáztak el. Sokat mondó adat, hogy a székelyföldiek ötször találták el a hazai kaput, a moldvaiak viszont egyszer sem Niczuly Roland kapuját. A kapu felé tartó lövések aránya pedig 10-2 volt a vendégek javára – pedig csak 39%-ban birtokolták a labdát.

Nem mehetünk el szó nélkül Tudorie teljesítménye mellett sem, a télen érkezett csatár ugyanis meglehetősen ihletett formában játszik mostanság. Ez a negyedik gólja a rájátszás négy fordulója óta, januártól kezdődően pedig már hat találatnál jár. Márpedig ennyit lőtt a 2020 nyara és 2022 januárja közötti periódusban összesen a CSU Craiova és az orosz Arsenal Tula színeiben.

Győzelmével a Sepsi megelőzte a Botosani-t és immár második a szombaton, Aradon 2-0-ra nyerő Rapid mögött: a bukarestieknek 32, a háromszékieknek 30, a moldvaiaknak 29, az aradiaknak pedig 26 pontjuk van.
 
fotó: www.facebook.com/UCVOficial

 

A rovat legfrissebb hírei