Rekordot döntő mínusz Kolozsváron, az UEFA is bekeményít


Nehéz idők várnak a Kolozsvári CFR együttesére, legalábbis a könyvelés számait figyelembe véve.

Ugyan hat fordulóval a bajnokság vége előtt 5 ponttal vezeti a Liga 1 tabelláját és jó eséllyel szerezheti meg ötödik bajnoki címét zsinórban, a Kolozsvári CFR egén sötét felhők gyülekeznek, írja a Gazeta Sporturilor napilap. Az okot nem az izgalmasnak ígérkező bajnoki befutó, hanem a könyvelés számai szolgáltatják.

A Román Labdarúgó Szövetség (FRF) előírásainak eleget téve ugyanis a CFR nyilvánosságra hozta a klub 2021-es gazdasági számait. Ebből kiderült, hogy az egyesület rekordnak számító 8,9 millió eurós hiánnyal zárta az előző esztendőt. Ez szinte 2,5 millióval több, mint a 2018-ban felállított 7,5 milliós addigi klubrekord. Összehasonlításképpen 2020-ban 5, 2019-ben pedig csak 1,1 millió euró mínuszt mutattak a könyvelés számai…

Ennek megfelelően az egyesület adóssága eléri a 26 millió eurót – mondanunk sem kell, ez szintén „egyéni csúcs”. Nagyobb, mint amikor a klub csődvédelmi eljárást kért néhány éve…. A legnagyobb összeggel, 17,2 millió euróval a tulajdonos Ioan Varga hitelezőként szerepet vállaló cégeinek tartozik a klub. Ez a teljes adósság 65,5%-a. További 5,3 millió euróval (20,5% ) tartozik azonban a CFR a(z jelenlegi és egykori) alkalmazottainak, 2,5 millióval (9,5%) az adóhatóságnak, további 1,2 millió euróval pedig egyéb beszállítóknak.

Ugyan a szponzori bevételek szinte duplájára nőttek tavaly, elérve a 2,7 millió eurót, a hatalmas hiány oka elsősorban két okban keresendő. Az egyik, hogy az Európa Liga csoportkörét az Európai Konferencialigára „cserélte” a csapat, ami 42%-os bevétel-visszaesést okozott. Ezen túlmenően pedig döbbenetes összeget, 13 millió eurót fizetett a klub fizetésekre. Szinte hihetetlen, de a tavaly 21 igazolást és 19 távozót jelentett be a klub. Közük sokan alig néhány hetet töltöttek Kolozsváron…

És ha mindez nem lenne elég ok az aggodalomra, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) a napokban ismertette a jelenlegi gazdasági fair-play (Financial Fay-play) szabályzatát felváltó új előírásait, amelyek a 2023-2024-es idénytől lépnek életbe. Ez pedig leszögezi: egyetlen klub sem költhet többet fizetésekre, átigazolási díjakra és ügynöki jutalékokra, mint a bevétele 70%-a. Jelenleg ez az arány Kolozsváron 130%! Aki ezt nem tartja be, a 2023-2024-es idénytől szigorú büntetésekre számíthat, amely akár az európai kupákból való kizárást is jelenheti.

Ez az arány amúgy jelenleg a Sepsinél alig 59%, így a háromszékiek azon kevés romániai klubok közé tartoznak, amelyeket az új előírások nem érintenek negatívan.

fotó: www.facebook.com/cfr1907
 

A rovat legfrissebb hírei