Lavko még visszahozta a reményeket, de hetesekkel elbukta az érmet a Minaur


Nem bírt a házigazda dánokkal a Nagybánya, lemaradt a bronzéremről is az Európa Ligában.

Miután a tavaly hazai pályán megvívott négyes döntő után csalódásként élte meg a bronzérmet a Nagybányai Minaur a női kézilabda Európa Ligában, idén a negyedik hellyel kellett beérnie a dániai Viborgban rendezett Final Fourt követően. Kerekes Éva csapata egyszer sem bírt dán ellenfeleivel, így előbb az elődöntőben 28-24-re kapott ki a Viborgtól, majd a kisdöntőben 24-24-es döntetlen után hét méteresekkel maradt alul a Herning Ikast ellenében. Kerekes egyik meccsen sem volt eredményes.

Az elődöntőben pazarul kezdett saját szurkolói előtt a Viborg, amely kilenc perc után már 9-2-re vezetett. A szünetre 16-13-ra feljöttek ugyan a máramarosiak, sőt, a pihenő után még 18-16-ra is csökkenteni tudták hátrányukat, a hazaiak azonban 24-20 után már nem hagytak kétséget afelől, ki jut be a döntőbe. Ugyan a két csapat ugyanannyiszor lőtt kapura, ám amíg a dánok 55%-os pontossággal találtak célt, addig az erdélyiek csak 47%-kal. Pedig a Minaur 6 hetest is kapott, a Viborg pedig csak kettőt, ráadásul egyiket sem tudta gólra váltani. Más kérdés, hogy kettőt a Nagybánya is elpuskázott. Így hiába lőtt Cristina Laslo 7 gólt is, a Minaur 28-24-re kikapott és búcsút vehetett döntős álmaitól.

A másik ágon a német Bietigheim „csak” 34-33-ra győzte le a Herning-Ikastot, ami jelezte a Minaur felé: bizony a másik dán együttes botütő. Olyannyira nem, hogy a bronzcsatában rögtön magához is ragadta a kezdeményezést és szoros csatában ugyan, de 14-12-re nyerte az első félidőt. A Nagybánya lövési hatékonysága feljavult az elődöntőhöz képest, az 50%-os mutatójuk azonban így is elmaradt a Herning 56%-a mellett.

Ennek is köszönhetően az utolsó egy percre 24-22-es előnnyel fordult a dán csapat. Amely talán már zsebben is érezte a bronzérmet, de Jelena Lavko nem így gondolta. A Minaur szerb légiósa előbb egy pontra csökkentette csapata hátrányát, majd 2 másodperccel a vége előtt kiegyenlített.

Jöhettek tehát a hetesek, az összesen hét gólig jutó Lavko ekkor sem hibázott, nem úgy az ukrán Jaroslava Burlacsenko, így a Herning-Ikasté lett a bronzérem.

A kupát nem meglepő módon a Bietigheim nyerte, amely döbbenetes fölénnyel, 31-20-ra verte meg a fináléban a házigazda Viborgot.

fotó: csminaur.ro

 

A rovat legfrissebb hírei