Niczuly a rövidet, Hindrich inkább a hosszút preferálja….


Egy rangsor, amelyben a PSG kapusai vannak a rangsor egyik, a Paks hálóőre pedig a másik végén.

A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) rendszeresen meglepi a labdarúgás világát érdekes, elgondolkodtató vagy éppen meglepő statisztikákkal. Legutóbb azt vizsgálták, mely kapus alkalmazza leggyakrabban a hosszú kirúgásokat. A megvizsgált hálóőrök között pedig megtalálhatjuk Niczuly Rolandot és Hindrich Ottót (fotó) is.

Nos, mindkettejükről elmondhatjuk, leginkább a rövid passzokat preferálják a hosszú indításoknál. A CIES adatai szerint ugyanis Niczuly meccsenként átlagosan 30,2 passzal próbálja meg játékba hozni a Sepsi OSK mezőnyjátékosait, ezek közül pedig 10,1 hosszú kirúgás, ami a megjátszott labdák 33,4%-át teszik ki. Ezzel szemben Hindrich, a bajnok Kolozsvári CFR fiatal tehetsége meccsenkénti 20,9 passzból 12,5-öt rúg ki a mezőnybe, ami 59,8%-ot jelent.

Összehasonlításként álljon itt a két véglet. A legkevesebb hosszú indítást a francia bajnok Paris St. Germain két világklasszis hálóőre, a Costa-Rica-i Keylor Navas és az olasz Európa-bajnok Gianluigi Donnarumma alkalmazza: előbbi meccsenként 1,7, utóbbi 1,8 alkalommal, ami a passzaik 8,1%, illetve 8,2%-át jelenti. A másik véglet a Paks kapusa, Rácz Gergő, ő ugyanis meccsenként 19,7 labdát vágott ki hosszan a mezőnybe – azaz passzainak 83,6%-át.

 

A rovat legfrissebb hírei