A VSK visszalépése figyelmeztető jel is lehet


A csúcsok ostromlása után az alapok megteremtése a cél Szatmárnémetiben.

 Általános döbbenetet okozott a Szatmárnémeti VSK pénteki bejelentése, miszerint a klub, amely az ország második legerősebbjének számított az utóbbi években, nem nevez a női kosárlabda-bajnokság következő szezonjára!

„Ez egy olyan döntés, amelyet jóváhagyott a klub Igazgatótanácsa, és amelyet azt követően hoztunk meg, hogy alaposan kiértékeltük a csapat előző idénybeli szereplését”, szerepel többek között az egyesület közleményében.

De hogy pontosan mi is áll a meglepő döntés hátterében, erről Muresán István klubelnök beszélt az Erdélysport.hu-nak. „A tavalyi szezonnak úgy indultunk neki, hogy valamit nyernünk kell: a kupát vagy a bajnokságot, legjobb esetben mindkettőt. Ellenkező esetben elgondolkodunk a folytatásról. Pénzt és paripát nem sajnáltunk, de nem sikerült megfognunk a Sepsit”, kezdte a klubelnök.

Legközelebb a Román Kupa döntőjében állt a sikerhez a VSK, ám végül kikapott a Sepsitől, míg a bajnokságban a csalódást keltő 3. helyen végzett. De nem savanyú a szőlő, álltja Muresán, nem ezért léptek vissza.

„A tavaly megegyeztünk: ha nem nyerünk semmit, csökkentjük a költségvetést”, mondja az elnök. Ilyen körülmények között viszont már nem biztos, hogy versenyben tudtak volna lenni a Sepsivel. Ráadásul a Román Kosárlabda Szövetség több határozata is tovább növelte az egyesület gazdasági gondjait. Ezek közé tartozik a döntés, mely kötelezte volna a klubot, hogy induljon a nemzetközi kupák egyikében – ami komoly anyagi teherrel és szinte semmilyen extra bevétellel nem járt volna.

„Több olyan döntés született az utóbbi időben, amely megnehezíti a klubok gazdálkodását, ezt pedig nem tudtuk elfogadni. Ráadásul a női kosárlabda-közegben kialakult viszonyokkal sem tudtunk egyetérteni, ezért inkább visszaléptünk. Remélem, a döntésünk egyfajta figyelmeztető jelként is működik a döntéshozók számára”, mondja Muresán.

„Nem szeretnénk és nem is fogjuk megszüntetni a klub kosárlabda szakosztályát, támogatjuk az U15-ös csapatot, további korosztályos csoportokat kívánunk létrehozni, beruházni a gyerekeink jövőjébe, saját utánpótlásbázist kialakítani, amelyből kikerüljenek a felnőtt csapat sztárjai”, olvasható továbbá a már említett kommünikében.

Ezzel kapcsolatban Muresán elmondta, az elmúlt évtizedben elkövették azt a hibát, hogy a csúcsokat ostromolták Szatmárnémetiben, de az alapokkal nem sokat foglalkoztak. Ezt most orvosolni akarják, megteremteni egy jól működő utánpótlás-képzést. És akkor a VSK is visszatérhet a Nemzeti Ligába.

Hogy akár már jövőre, vagy később, azt egyelőre nem tudni…

A rovat legfrissebb hírei