A romániai magyarok csapata 11. helyen végzett az „Európa-bajnokságon”


A csoportban még a második helyen végzett a csapat, a helyosztókon viszont már kevésbé ment jól.

A 11. helyen zárta a romániai magyarok csapata az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) által megszervezett nem hivatalos Európa-bajnokságot, amelyen az őshonos kisebbségek „válogatottjai” vettek részt. Eredetileg 2020-ban kellett volna megrendezni a viadalt, csakhogy a koronavírus közbeszólt.

Az Europeada 2022 tornának a történelmi Karintia adott otthont, amelynek nagyobb része Ausztriához, mintegy tizede pedig Szlovéniához tartozik. A tornán 24 csapat vett részt, amelyet hat csoportba osztották. A romániai magyarok csapata a B csoportba került Dél-Tirol, a Magyarországi Németek és a Horvát Kulturális Társaság mellé.

Az első ellenfél a Magyarországi Németek voltak, akiket Nikolics Ferenc-Hunor, Gergely Róbert és Sánta Lóránd-Levente góljaival 3-0-ra sikerült legyőzni. Következtek a horvátok, akik ellen Tóth Norbert találata 1-0-s győzelmet jelentett. Az utolsó körben az addig szintén hibátlan Dél-Tirol volt az ellenfél, a végeredmény pedig magáért beszél: 0-5.

A nagy arányú vereség nem csak azzal járt, hogy a Romániai Magyarok nem nyerték meg a csoportot, de azzal is, hogy nem kerültek be a két legjobb csoportmásodik közé sem, így a végső győzelem helyett a 9-12. helyért folytathatták a harcot.

A helyosztók újabb csoportmérkőzések formájában zajlottak, ám ekkor már kevésbe ment jól a Romániai Magyaroknak. Az első mérkőzésen ugyanis 2-0-ra kikaptak a magyarországi Szlovák Kisebbségtől, majd 1-0-ra a Németországi Dánoktól is. Az utolsó meccsen aztán sikeresen „visszavágtak” a dél-tiroliaknak és Sikó Zoltán, Tóth Norbert, valamint Pap Zsolt találataival 3-0-ra felülmúlták a Ladinok csapatát. (A ladinok az olaszországi Dél-Tirolban élő rétoromán népcsoport, számuk 35.000-re tehető.)

Három győzelem és három vereség, 7 rúgott és 8 kapott gól, 11. hely tehát a csapat mérlege az őshonos kisebbségek nem hivatalos Európa-bajnokságán.

fotók: www.facebook.com/europeada
 

A rovat legfrissebb hírei