Hét erdélyi magyarral startolt az NB I


A nyitófordulóban négyen is végig pályán voltak csapataikban.

A hétvégén útjára indult a magyar labdarúgó NB I 2022-2023-as idénye és a hat mérkőzés mindegyikén érintett volt egy-egy erdélyi magyar labdarúgó: négyen végig a pályán is voltak, hárman pedig a kispadról szorítottak társaiknak.

Pászka Lóránd egyenesen főszerepet vállalt, a Ferencváros bal szélső védőjének remek gólpasszából ugyanis Kristoffer Zachariassen a mérkőzés 94. percében szerezte a Puskás Akadémia elleni mérkőzés egyetlen gólját. A Kézdiszentkereszten született védő januárban csatlakozott a zöld-fehérekhez, de azóta magyar bajnoknak és kupagyőztesnek mondhatja magát, a PFA ellen pedig ott folytatta, ahol a tavasszal abbahagyta: 6. bajnokiján ez már az 5. gólpassza volt!

A másik csapatban is volt egy erdélyi magyar, a Magyarcsügésen született Corbu Marius. A 20 éves csángó játékos az előző szezonban lett alapember a Puskás Akadémiában, amelyben 2020 óta 63 mérkőzésen 4 gól és ugyanannyi gólpassz áll a neve mellett. A román utánpótlás-válogatott az FK Csíkszeredából érkezett Felcsútra és elmondása szerint álma, hogy világbajnokságon szerepelhessen – a magyar válogatottal.

Szintén román utánpótlás-válogatott Hindrich Ottó, aki a nyáron érkezett a Kolozsvári CFR-től Kisvárdára – egy évre kölcsönbe 250.000 euró fejében. A még mindig csak 19 éves kapus a „vasutasok” színeiben 20 bajnokin 12 gólt kapott, fiatal kora ellenére kétszeres román bajnok, mégis mennie kellett a Fellegvárból. A kazah Kajrat Almati elleni két Európai Konferencia-liga találkozón nem ő védett, a Debrecen elleni 2-2-es nyitányon viszont a kolozsvári tehetség kapott bizalmat.

Szintén a háló előtt bizonyít immár egy éve a Mezőkövesd színeiben Tordai Örs Árpád. A 25 éves kapus a Farultól érkezett, eddig 23 találkozón védte a sárga-kékek kapuját és 31 gólt kapott. A marosvásárhelyi születésű egykori román utánpótlás-válogatott az Újpest elleni 1-1-es nyitányon is végig a pályán volt.

A kispadról nézte viszont végig a Zalaegerszeg Kispesten aratott 1-0-s győzelmét Gergely Botond, aki a nyáron került az FK Csíkszeredától Zalába. A 19 éves középső védő alapembere volt a román U19-es válogatottnak a nyári korosztályos Európa-bajnokságon. A Csíkszeredában 17 bajnokin kapott lehetőséget, ezt egy góllal hálálta meg középső védőként.

Szintén nem mutatkozott még be az NB I-ben Szilágyi Szabolcs, aki azonban a tavaly 22 meccsen szerzett két góljával komoly szerepet játszott abban, hogy a Vasas visszajutott az élvonalba. A 18 éves középső középpályás Kolozsváron született, a CFR neveltjeként a Fehérvár érintésével került 2020-ban a Vasashoz. A Kecskemét elleni gól nélküli döntetlent a kispadról nézte végig.

A hetek bizonyos szempontból kakukktojása Kocsis Bence: a Paks 21 éves támadó középpályása az egyetlen, aki magyar korosztályos válogatottnak mondhatja magát. A Marosvásárhelyen született játékos a Puskás Akadémia és a MTK érintésével került az év elején Paksra, ahol azonban eddig csak 5 bajnokin kapott bizalmat, a Fehérvár elleni bajnokin is a padon maradt.

És ha már a Fehérvár: a szatmárnémeti, magyar-román kettős állampolgárságú Rus Adrian már nem játszott Pakson, mert időközben az olasz Pisához szerződött. A 61. percben pályára lépett viszont a nagybányai Claudiu Bumba, aki a nyáron érkezett a Kisvárdától és folyamatban van a magyar állampolgárságának megszerzése.

A Kisvárda kapcsán pedig meg kell említenünk Andrei Peteleut, aki a Kolozsvári CFR-el 3-szoros román, a Sheriff Tiraspollal pedig moldovai bajnok – és Besztercén született 29 évvel ezelőtt…

fotók: www.facebook.com/fradi.hu / www.pfla.hu / www. kisvardafc.hu / www.mezokovesdzsory.hu / www.ztefc.hu / http://www.vasasfc.hu/ / paksifc.hu
 

A rovat legfrissebb hírei