Olasz szakasz győzelem, lengyel végső öröm


Magabiztosan hozta Rekita Szymon a győzelmet.

Egy évvel ezelőtt a lengyel Alan Banaszek (Mazowsze Serce Polski) vitte el az összetett győzelmet a Székelyföld Kerékpáros Körversenyen, míg az idén honfitársa Rekita Szymon (Voster) örvendhetett, aki előnyét megőrizte Emil Dimával szemben az idei kiírás ötödik szakaszát követően.

Székelyföld Kerékpáros Körversenyének záró Székelyudvarhely – Csíkszereda közti közel 150 kilométeres szakasz előtt az volt a kérdés, hogy az összetettben élen álló Rekita Szymon vagy a második Emil Dima lesz a végső győztese az idei kiírásnak. A két sportoló között mindössze 2 másodperc volt.

A két csapat a Voster és Giotti Victoria hatalmas munkát fektetett abba, hogy a két favorit sportolóját versenybe tartsa. A lengyelek viszont jobban dolgoztak és Rekitával behúzatták az első sprintet. Ez megalapozta Szymon végső győzelmét, hiszen máris kapott +3 másodpercet.

Innentől kezdve Emil Dimának nagyon nehéz dolga volt és a Voster nagyon jól dolgozott. Gyakorlatilag a két sportoló egymás mellett tekerte le a távot egyik sem tudott megszökni a másiktól.

A szakasz során rekord számú sportoló volt kénytelen feladni a versenyt, hiszen tízen nem tudták azt befejezni. A mezőny, egy pár sportolót leszámítva, gyakorlatilag egyszerre érkezett célba élen az olasz Nicolas Dalla Valle-val, ám az előbb leírtaknak köszönhetően az összetett elsőséget Rekita Szymontól nem lehetett elvenni.

A 2021-es lengyel győzelem (Alan Banaszek) után 2022-ben is lengyel győzelem született.

V. szakasz, eredménye
Székelyudvarhely – Csíkszereda (149,8 km): 1. Nicolas Dalla Valle (olasz, Giotti Victoria) 3:28:04 óra, 2. Davide Bauce (olasz, Gallina Ecotex) a.i., 3. Karl Ádám Kristóf (magyar, Epronex) a.i.

Az összetett végeredménye: 1. Rekita Szymon (lengyel, Voster), 2. Emil Dima (román, Giotti Victoria) +5 mp., 3. Maciej Paterski (lengyel, Voster) +15 mp. … 25. Revuelta Gutierez (spanyol, Team Novak) +12:42 perc.
A pontverseny győztese: Nicolas Dalla Valle (olasz, Giotti Victoria).
A hegymineő győztese: Jarri Stravers (holland, Global Cycling Team).
A legjobb U23-as: Andrea Debiasi (olasz, Cycling Team Friulli).
A legjobb romániai: Emil Dima (Giotti Victoria).
A legjobb magyar: Karl Ádám Kristóf (Epronex).
A csapatverseny győztese: Beltrami TSA Tre Colli (olasz) … 15. Team Novak.

Fotó: Halmágyi Zsolt

A rovat legfrissebb hírei