Magyarellenesség Kolozsváron – A Sepsi nemes bosszút állt, várjuk az FRF reakcióját?


Az Universitatea hírhedten nacionalista tábora nem hazudtolta meg magát, a meccset félbe kellett szakítani.

Csonka fordulót rendeztek a román labdarúgó Superliga 6. játéknapján, amelyen az Európai-konferencialigában érintett csapatok meccseit elhalasztották, így nem került megrendezésre a Chinda – CSU Craiova, a Botosani – FCSB és a Hermannstadt – Kolozsvári CFR összecsapás sem. Nem maradt viszont erdélyi derbi nélkül az etap, a Kolozsvári Universitatea – Sepsi OSK mérkőzés pedig rendkívül feszült hangulatban zajlott.

A várakozásoknak megfelelően ugyanis az ország legnacionalistább galériája ezúttal is nyíltan felvállalta magyarellenességét. Sebastian Coltescu játékvezető a 25. percben fel is függesztette a találkozót, amely 10 percet állt a hazai „szurkolók” xenofób, nacionalista és magyarellenes skandálásai miatt. Rövid időn belül ez már a második hasonló eset Kolozs megyében!

Az 1907-ben megalakult Kolozsvári Vasutas Sportklubbal (ma Kolozsvári CFR) szembeni román felsőbbrendűséget hirdetendő 1919-ben létrehozott egyetemi Universitatea kemény magja nem csak szóban, de írásban is jelét adta „szimpátiájának”: „4. június 1920 és 4. augusztus 1919 . Székelyföld nem létezik” drapériával utaltak a Magyarország szétdarabolását eredményező trianoni békediktátum, illetve a Budapestet lerohanó román csapatok betörésének dátumára. A trianoni döntés persze szerintük a „román határokat szentesítő szent dokumentum”, amint azt egy másik felirat hirdette.

Egy további transzparens szerint „Ahogy Nagy-Magyarország és Székelyföld álmát csírájában el kell fojtani, úgy kell letörölni a román labdarúgás térképéről a horthysta sepsi, csíki és udvarhelyi csapatokat”.

A magyarellenes támadások miatt a Sepsi a pályán vett elégtételt: a korábban az U ősi riválisát, a CFR-t erősítő Mario Rondon 52. percben szerzett találatával 1-0-ra nyert. A venezuelai csatár mellett a siker másik letéteményese Niczuly Roland kapus volt, aki az első félidőben Adrian Balan két helyzeténél, a szünet után pedig Alexandru Boiciuc ziccerénél védett nagyot. A Sepsi akár nagyobb arányú győzelmet is arathatott volna, de a hajrában Radoszlav Dimitrov a kapufát találta el.

A Sepsi válasza tehát ismert, kíváncsian várjuk a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) reakcióját az U szurkolóinak viselkedésére, akik ráadásul pirotechnikai eszközöket is pályára dobáltak. Mindezek mellett elgondolkodtató, hogy ez az a klub, amelyet a kolozsvári és a Kolozs megyei önkormányzat évtizedek óta hatalmas összegekkel finanszíroz, szemben a pusztán magán tőkéből működtetett CFR-rel. Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy egy idő után a kolozsvári szurkolók nagy része is kifütyülte a galéria skandálásait…

A hatodik játéknapon egy másik erdélyi gárda is pályára lépett, az aradi UTA Junior Morais 17. percben szerzett bombagóljával 1-0 arányú vereséget szenvedett a bukaresti Rapid otthonában. Ez már az aradiak 3. veresége volt a szezonban két győzelem és egy döntetlen mellett.

fotó: székelysport.ro 

A rovat legfrissebb hírei