Szerencsés, de értékes győzelmet aratott Prágában a CFR


Janga belőtte csapata egyetlen helyzetét, Scuffet mindent kivédett – totális egyenlőség a csoportban.

Megszerezte első győzelmét a labdarúgó Európai-konferencialiga G csoportjában a Kolozsvári CFR, amely a 3. fordulóban 1-0-ra nyert a Slavia Prága otthonában. Amilyen szerencsés, éppen olyan értékes ez a három pont a román bajnok számára, amely ezzel pontszámban utolérte összes riválisát a csoportban.

Pragmatikus – ha egy szóval kellene jellemeznünk a Dan Petrescu regnálása alatt kialakuló játékstílust, akkor ez a leginkább megfelelő kifejezés. És ehhez gyorsan hozzá is kell tennünk, hogy eredményes – legalábbis a román bajnokságban. És néha a nemzetközi porondon is.

Prágában a Kolozsvár kimaxolta a pragmatizmust: hiába birtokolta csak 35% százalékban a labdát, hiába volt csak 3 kaput találó lövése (ebből kettő teljesen veszélytelen), az első félidő ráadásában Rangelo Janga mégis belőtte a mérkőzés egyetlen gólját. A szünetben azonban lehetett volna akár 2-1 is a csehek javára, tekintve, hogy kétszer is eltalálták a kapufát! Előbb a 24. percben Peter Olayinka lövése pattant meg Moses Usoron és onnan vágódott a kapufára, majd a 41. percben Lukas Provod életerős, 17 méteres lökete után jött ki a labda a kapufa tövéről úgy, hogy keresztbe elgurult a másik kapufa előtt. Aztán jött Roger Junio, aki remekült passzolt be középre, a curacaói válogatott Janga pedig mesteriek előzte meg védőjét és lőtt a kapuba.

A szünet után néha már nyomasztó fölényt harcolt ki a Slavia, a cseheknek meg is voltak a lehetőségei az egyenlítésre, de egyszerűen nem tudtak kifogni Simone Scufetten. Az olasz már az első percekben bravúrral védte Olayinka fejesét, de a második félidőben valósággal csodát tett: Olayinka és Ibrahima Traoré közelről, Ewerton szabadrúgásból, Usor pedig középtávról próbálkozott, de a 26 éves talján mindent védett.

Akárcsak az első félidőben, a CFR a második végén is gólt szerezhetett volna, de a csereként beálló Cephas Malele nem tudott az üres kapuba találni a kezdőkör közeléből.

A Ballkani elleni csalódást keltő játék és a Sivasspor elleni hazai vereség után a CFR rendkívül fontos 3 pontot szerzett, életben tartva továbbjutási esélyeit. Főleg, hogy a Ballkani egy egészen hihetetlen mérkőzésen bravúros győzelmet aratott Sivasban. A törökök már az első percben megszerezték a vezetést Fredrik Ulvestad révén, ám bő egy óra után már 3-1-re vezettek a koszovóiak (Armand Thaqi, Arber Potoku, Meriton Korenica). A hazaiak a hajrában összekapták magukat, Erdogan Jesiljut előbb szépített, majd Mustapha Yatabaré a 92. percben ki is egyenlített. Ezzel azonban még nem volt vége, Ermal Krasniqi ugyanis a 94. percben megszerezte a 4-3-as győzelmet a Ballkaninak.

A csütörtöki eredmények után egészen ritkán látható egyenlőség uralja a G csoportot: nem elég, hogy minden csapatnak 4 pontja van, de az összesnek nullás a gólkülönbsége, így a lőtt gólok száma vált rangsoroló tényezővé. Meglepetésre az esélytelennek ítélt Ballkani áll az élen 7-7-es gólkülönbséggel, második a Sivasspor (5-5), harmadik a Slavia (4-4), negyedik a Kolozsvár (2-2)

A következő fordulóban, egy hét múlva a CFR a Slaviát fogadja, addig azonban hétfőn Aradra látogat a bajnokságban.
 
fotó: slavia.cz

A rovat legfrissebb hírei