A CFR nyerte a büntetők derbijét


Három tizenegyes Kolozsváron, egyre nagyobb bajban az UTA, fellélegezhet kicsit a Hermannstadt.

A Kolozsvári CFR nyerte meg a „kincses város” rangadóját a román labdarúgó Szuperliga 15. fordulójában, miután a Kolozsvár Arénában 2-1-re legyőzte a házigazda Universitateát. Amelyben Fülöp Lóránd végig a pályán volt.

A két csapat alig három nappal azt követően találkozott egymással, hogy csütörtökön a Román Kupában 1-1-es döntetlent értek el a C csoport első fordulójában. Csakhogy amíg az Universitatea kezdőjében hat olyan játékos is volt, aki csütörtökön is kezdett, addig a CFR-ében egy sem.

Óvatosan kezdtek a csapatok, az első húsz percben csak egy-egy kisebb gólszerzési lehetőséget jegyezhettünk fel. Előbb Mamadou Thiam lövése ment jóval a vendégek kapuja fölé, majd válaszként Cephas Malele próbálkozásából hiányzott az erő. Nem sokkal később viszont már vezetett a CFR, Florin Ilie magasra emelt lába ugyanis Yuri Matias fejét fenyegette, a veszélyes játékért megítélt büntetőt pedig Ciprian Deac értékesítette.

Kevésen múlott, hogy nem döntetlennel vonultak szünetre a csapatok, Fülöp Lóránt éles szögből leadott lövését azonban Simone Scuffet védeni tudta. Az olasz hálóőr közvetlenül a pihenő után is éber volt Gabriel Simion lövésénél, amire Bismark Boateng próbálkozása volt a válasz.

A mérkőzés akkor vett újabb fordulatot, amikor Adrian Balan és Denis Kolinger párharca után a játékvezető ismét büntetőt ítélt a címvédő számára, Malele pedig magabiztosan értékesítette is a lehetőséget. Mi több, Emmanuel Yeboah-t csak centik választották el attól, hogy tovább növelje csapata előnyé, Martin Remacle-t pedig Scuffet újabb nagy védése attól, hogy szépíteni tudjon.

A hajrára fordulva az Universitatea komoly erőfeszítéseket tett legalább a szépítő találat megszerzéséhez. A 83. percben Scuffet rosszul ütötte ki a labdát, de Cristian Manea a gólvonalról mentett, majd a szöglet után is izgulhattak a fellegváriak.

A megérdemelt szépítés aztán a 93. percben össze is jött – egy újabb büntető után. Ismét Kolinger és Balan csapott össze, ezúttal azonban a másik tizenhatoson belül. A horvát védő felugrás közben lekönyökölte a román csatárt, a jogos büntetőt pedig Martin Remacle magabiztosan értékesítette.


Gödörben az Arad

Egyre nagyobb bajban van az UTA, az aradiak ugyanis immár öt forduló óta nyeretlen, ráadásul ebből négyet is elveszítettek. Legutóbb vasárnap délután a CS Universitatea Craiova ellen. Pedig a Neumann Ferenc stadionban Aly Abeid a 13. percben még az erdélyieknek szerzett vezetést. Ez volt a mauritániai válogatott védő első gólja a piros-fehérek színeiben. Az előny azonban nem tartott ki a szünetig sem, Stefan Baiaram ugyanis az első félidő ráadásának második percében kiegyenlített. Tovább romlott az aradiak helyzete az 51. percben, amikor Paul Anton kiállítása miatt emberhátrányba kerültek. Majd hat perccel később érkezett ismét Baiaram, megszerezve a vendégek győzelmét jelentő találatát.

Pontot szerzett a Hermannstadt

Az első tíz fordulóban veretlen maradt a Hermannstadt, majd négy vereség következett a nagyszebeniek számára – három a bajnokságban, egy a Román Kupában. Néhány nappal azután, hogy a kupában hazai pályán 2-0-ra kikaptak a CSU Craiova után, a bajnokságban a másik craiovai egylet, a FCU vendégeként végre ismét pontot tudtak szerezni az erdélyiek. Mindezt elsősorban Daniel Paraschivnak köszönhetően, aki a 82. percben megszerezte önmaga 7. gólját a szezonban, kiegyenlítve Yassine Bahassa 51. percben elért vezető gólját.

Az alapszakasz felénél a Farul vezeti a tabellát 34 ponttal, a 29 pontos Rapid és a 28 pontos (de két meccsel kevesebbet játszó) Kolozsvári CFR előtt. A Hermannstadt 23 ponttal 5., a Sepsi 19 ponttal 6., a Kolozsvári Universitatea 16 ponttal a 12, a szintén 16 pontos UTA pedig a 13. helyen áll. A Sepsi még javíthat pontszámán, amennyiben hétfő este hazai pályán legyőzi a FCSB-ét.

fotó: www.facebook.com/cfr1907

 

A rovat legfrissebb hírei