„Labda nélkül” is továbbjutott a CFR


Hiába játszott hatalmas mezőnyfölényben a Ballkani, a Kolozsvár kiharcolta a továbbjutást.

Két év után ismét szerepelhet tavasszal az európai kupákban a kolozsvári CFR, miután a labdarúgó Európai-konferencialiga G csoportjának utolsó fordulójában teljesítette a minimális célt és 1-0-ra legyőzte a koszovói Ballkani együttesét. Ennek köszönhetően a csoport második helyén végzett és tavasszal a sorozat rájátszásában folytathatja szereplését.

A kolozsváriak úgy kezdték a találkozót, mint az a csapat, amely tudja, nyernie kell a biztos továbbjutáshoz egy nálánál elvileg gyengébb ellenféllel szemben, hazai pályán: támadóan. Emmanuel Yeboah már a 3. percben fejjel veszélyeztetett, majd tíz perccel később egy védőről pattant szögletre a lövése. Újabb egy perccel később Karlo Muhar veszélyeztetett fejjel, majd a 17. percben Nana Boateng csapott le egy rövid felszabadításra és vágta a kapuba a labdát az ötösön belülről.

A Ballkani? A 13. percben Albin Berisha lőhetett kedvező pozícióból, de kapu fölé tüzelt. Mindez attól a csapattól, amely az első öt meccsén 8 gólt lőtt és amely a szünetig döbbenetes 72%-ban birtokolta a labdát. Az uefa.com statisztikáit böngészve egy másik hihetetlen adaton is megakadhatott a szemünk: amíg a koszovóiak 314 pontos passzt hoztak össze az első félidőben, addig a kolozsváriak, írd és mondd, 91-et.

Ezzel együtt akár két gólos előnnyel is vonulhattak volna szünetre a „vasutasok”, amennyiben Ciprian Deac értékesíti a Cephas Malele által kiharcolt büntetőt. Pedig a kolozsvári csapatkapitány két esélyt is kapott rá: első lövését védte Stivi Frasheri, de a bíró megismételtette, mert a koszovói játékosok idő előtt befutottak a büntetőterületre. Deac sarkot váltott, de Frasheri eszén ezúttal sem tudott túljárni.

Eközben a másik meccsen a Sivaspor 1-0-ra vezetett Prágában, így a CFR továbbjutásra állt.

A szünet után csak két igazán komoly gólszerzési lehetőséget jegyezhettünk fel – egyet-egyet mindkét oldalon. Előbb a 60. percben Deac szabadrúgása után Andrei Burca fejesét védte Frasheri, majd a 71. percben Edvin Kuc 18 méteres löketét tolta szögletre Simone Scuffet.

A második félidőben a CFR „feltornázta” labdabirtoklását 32%-ra, pontos passzainak számát pedig 168-ra. Szemben a Ballkani 568 jó passzával. Beszédes a passzok minőségét mutató adat is: az erdélyiek passzpontossága 71%, a koszovóiaké 86% volt.

Mindezek azonban csak számok, a legfontosabb szám pedig, hogy a CFR 1-0-ra legyőzte a Ballkanit és a másik mérkőzés – amely amúgy 1-1-re végződött – eredményétől függetlenül továbbjutott. A G csoportot a Sivasspor zárta az élen 11 ponttal, a CFR 10, a Slavia Prága 8, a Ballkani pedig 4 pontot gyűjtött.

fotó: www.facebook.com/fcballkani
 

A rovat legfrissebb hírei