Felfüggesztett választási eredmények


Sarkára lépett a Sport- és Ifjúsági Minisztérium.

Óriási port kavart a Román Jégkorong Szövetség (RJSZ) szeptember 15-re kiírt tisztújító közgyűlése. Mint ismert a RJSZ ködös szabályokra hivatkozva a 25 szavazati joggal rendelkezőből csak 13-at engedett szavazni, amely végén 9–4 arányban a korábbi és jelenlegi elnök Alexandru Hălăuca kapta meg a legtöbb szavazatot.

A közgyűlés előtt számos székelyföldi sportvezetőnek elutasították a különböző pozíciókra leadott ügycsomóját, majd a közgyűlés előtt a székelyföldi klubok és nemcsak, nagy részét kizárták a szavazati joggal rendelkezők sorából, arra hivatkozva, hogy tartozásaik vannak a szövetséggel szemben.

A sértett felek a Székelyföldi Jégkorong Akadémia ügyvezetőjének – Nagy Attila Ferenc – vezetésével minden fórumon tiltakoztak a meghozott döntés ellen. Panaszlevelet küldtek a Sport- és Ifjúsági Minisztériumnak, továbbá törvényes úton, bíróságon, támadták meg a választási eredményeket és az eljárást.

Az ügyben már túl vannak az első tárgyaláson is, amely első eredménye az, hogy a pert Marosvásárhely helyett Bukarestben kell lefolytatni.

Most pedig a Novák Károly Eduárd által vezetett Sport- és Ifjúsági Minisztérium is lépett és felfüggesztette a választások eredményeit. A minisztérium közleményéből kiderült, hogy egy bizottságot hozott létre a hatóság, amely november 1-4. között megvizsgálta a választás dokumentumait és számos rendellenességre jöttek rá.

Elsőként említik, hogy közvetlenül a választások előtt a 25 szavazati joggal bíró entitásból 12-nek megvonták a szavazati jogát arra, hivatkozva, hogy tartozásaik vannak a szövetség irányába. Ugyanakkor a szövetség nem tisztázta, hogy ezen kifizetések meddig kellett volna megtörténjenek. A dokumentáció átvizsgálása után a sportminisztérium illetékesei arra a következtetésre jutottak, hogy csupán a Csíkszeredai Sportklubnak, valamint az ACS Olimpia Ploiestinek volt adóssága. Ugyanezen témában azt is megállapították, hogy az ACS Hochei Gyergyószentmiklósnak jogtalanul adtak szavazati jogot a választásokon, hiszen nekik is tartozásuk volt.

Hasonló kategóriába tartozik egy meg nem nevezett csapat/egyesület, amely úgy kapott szavazati jogot, hogy a 2021/2022-es idényben nem vett részt a bajnoki kiírásban, holott ez előírás volt.

Mindezek fényében a minisztérium felfüggesztette a választások eredményét, így újat kell kiírjon a Román Jégkorong Szövetség.

A RJSZ közgyűlést hívott össze az ügyben.

Fotó: apsmedia.ro

A rovat legfrissebb hírei