Verhető ellenfelet talált Románia, a magyar állampolgár is betalált


Góllal mutatkozott be a nagyszebeniek gólvágója, de betalált a Sepsi egykori védője is.

Kiütéses győzelemmel zárta az évet a román labdarúgó válogatott, miután 5-0-ra nyert Chisinau-ban a házigazda Moldova ellen. A győzelem értékét árnyalja valamelyest, hogy Európa egyik leggyengébb csapata volt Edward Iordanescu szövetségi kapitány együttesének ellenfele.

Alig kezdődött el a mérkőzés, a 9. percben a margittai George Puscas találta meg Olimpiu Morutant, aki megszerezte első gólját a felnőtt válogatottban. Rövid időszakoktól eltekintve Románia uralta a mérkőzést, a 20. percben közel volt az újabb gólhoz, de Denis Dragus ekkor még csak a kapufát találta el. Húsz perccel később viszont a belga Standard Liege csatára egyéni akció végén betalált, megduplázva ezzel csapata előnyét.

A fordulás után a 61. percben Alexandru Cicaldau szabadrúgásból növelte a vendégek előnyét, majd két premierrel végződött a góláradat. A 70. percben bemutatkozott a válogatottban a 23 éves Daniel Paraschiv, a Kolozsvári CFR által leselejtezett, Nagyszebenben viszont remeklő csatár pedig első labdaérintésével büntetőt harcolt ki, amit második érintésével értékesített is. A 88. percben aztán a szatmárnémeti Adrian Rus állította be az 5-0-s győzelmet. Ez volt a Sepsi korábbi védőjének első gólja a válogatott színeiben, a magyar állampolgársággal is rendelkező 26 éves bekk eddig 17 alkalommal lépett pályára a román nemzeti csapatban. 

A mérkőzésen a mintegy 500 román szurkoló a két ország egyesülése fölött tört lándzsát. "Nem számít ki nyer ezen az estén, az eredménytől függetlenül ugyanaz az ország győz", volt olvasható egy transzparensükön. Azon túl, hogy összekeverték vagy esetleg egyenlőség jelet tettek a nemzet és az ország fogalma között, meggyőződésünk, hogy az üzenet elkerüli majd az európai hatalmasságok figyelmét. Mert ami egyik oldalon irredentizmus, az a másik oldalon természetes hazaszeretet... 

A mérkőzésen összesen 11 erdélyi érdekeltségű játékos kapott lehetőséget, mindkét oldalon. A hazaiaknál egyenesen „erdélyi” csatársornak kellett volna rohamoznia az ellenfél kapuját: az UTA Aradot erősítő Virgiliu Postolachi a 62. percig, a Sepsitől a Voluntarihoz kölcsönadott Vitalie Damascan pedig végig a pályán volt. A román oldalon a Kolozsvári CFR kettőse, Andrei Burca és Cristian Manea egyaránt kezdő volt: előbbi a 69., utóbbi a 72. percig játszott. Klubtársuk, Claudiu Petrila ezúttal a padon maradt. A nagyszebeni Hermannstadt védője, Raul Oprut viszont végig a pályán maradt, klubtársa, Paraschiv a 70. percben lépett pályára, hogy megszerezze klubja történelmének első felnőtt válogatott gólját. Csereként kapott lehetőséget a Sepsi két középpályása is: Marius Stefanescu a 62., Nicolae Paun pedig a 78. percben állt be. Végezetül a margittai Puscas kezdőként 69. percet töltött a pályán.

Ha megpróbáljuk beárazni Románia kiütéses győzelmét, azt mindenképpen szem előtt kell tartanunk, hogy Moldova a 174. helyen áll jelenleg a világranglistán – többek között Grenada, St. Lucia vagy éppen Bermuda mögött. Európában csak Liechtenstein, Gibraltár és San Marino gyengébb nála. Ebben az évben 12 mérkőzésből ötöt meg tudott nyerni, de áldozati nem voltak túl acélosak: kétszer Liechtenstein, egyszer pedig Andorra, Lettország és Kazahsztán. Ezen kívül egy döntetlen (Andorra) mellett hatszor is kikaptak – többek között Ugandától is.

De nem zárt jobb évet Románia sem: Finnország (1-0) és az erősen tartalékos Bosznia-Hercegovina (4-1) után ez volt mindössze a harmadik győzelme két döntetlen és öt vereség mellett.

fotó: frf.ro

A rovat legfrissebb hírei