Orvosi vizsgálatokkal kezdett az FK Csíkszeredai


Elkezdik a felkészülést.

A héten találkozott újra az FK Csíkszereda másodosztályú felnőtt labdarúgócsapat kerete. A fiúk  orvosi vizsgálatokon estek át, majd mindenkire teljesítménydiagnosztikai vizsgálat várt.

Orvosi- és teljesítménydiagnosztikai vizsgálatokkal kezdődött a Liga 2-ben érdekelt felnőtt férfi csapatunk felkészülése. A téli szünetet követen találkozott újra a keret. A hét minden játékos számára vérvétellel és általános orvosi vizsgálatokkal indult, majd következtek a különböző fizikális tesztek.

A részletekről dr. Sütő Nóra, az FK medikális központjának vezetője tájékoztatott. A tesztek elvégzése során arra volt kíváncsi az egészségügyi stáb, hogy egy-egy játékosnak van-e bármilyen fizikális problémája, például jelentkezik-e testasszimetria, izomgyengeség stb. Ezt követően elvégeztek kétféle reakció-tesztet, amely során a kapusokat és a mezőnyjátékosokat különböző feladatok elvégzésével mérték fel. Ezen kívül izomerő felmérés is történt, amely során maximális erőt, statikus ellenállást, dinamikus ellenállást, gyorsasági reakciót és koordinációt mérnek többféle testhelyzetben – részletezte a szakember.

Az eredményekből következtetni lehet arra, hogy a játékosoknál milyen esetleges sérülésveszély áll fenn. Egy esetleges sérülés esetén, előveszi a stáb a felkészülés kezdetén elvégzett teszteket és kimutatható, mi vezetett odáig.

„Elmondhatom, hogy mindenki egészséges. A fiúk nagyon jó fizikai állapotban jöttek vissza. Ahhoz képest, hogy egy hónap szabad volt, a testtömeg-összetételük is rendben van. Az erő- és a testtömeg-összetételről elvégzett tesztek jobbak lettek mint az előző években” – mondta el dr. Sütő Nóra.

A teljesítménydiagnosztikai vizsgálatok a Székelyföldi Jégkorong Akadémia (SZJA) sporttudományi laboratóriumában, Csíkkarcfalván zajlottak. A SZJA Sportlab eszközparkja és szakembergárdája olyan információkkal látja el a csapat edzői stábját, amelyekre igazán eredményes téli felkészülést fel lehet építeni.

Ebben az évben első alkalommal vették igénybe a Székelyföldi Jégkorong Akadémia karcfalvi sporttudományi laboratóriumának teljesítménydiagnosztikai vizsgálatát az együttes megfelelő tavaszi felkészülése érdekében. A kapott eredményeket pedig később részletesen kiértékelték a szakemberek, majd következtetéseiket és az eredményeket csapatunk szakmai stábjával is megosztották.

„A vizsgálatok alkalmával egy sor olyan adatot gyűjtöttek össze munkatársaink, amelyekből kiolvasható, hogy a sportolók milyen edzettségi állapotban vannak, hogyan reagálnak a különböző fokú terhelésre, illetve meghatározták minden játékos egyéni pulzuszónáit. A labor szakemberei továbbá személyre szabottan javaslatokat fogalmaznak meg arra vonatkozóan, hogy miként lehet fejleszteni az alap-állóképesség aktuális szintjét.” – mondta el a vizsgálatokról Török Attila, az SZJA Metodikai Központjának igazgatója.

Liga 2-es csapat a fent leírtakon túl természetesen edzésbe állt. A héten, majd egészen január 27-ig hazai környezetben, a Márton Áron Gimnázium mögötti műfüves pályán gyakorol a gárda. A csapat jelenleg a bajnoki táblázat hetedik helyét foglalja el. Az alapszakaszból három találkozó van hátra, ezeken kell kiharcolnunk a felsőházi rájátszást jelentő első hat csapat közé kerülést. A bajnokság tavaszi fordulói február 25-én kezdődnek, ezen a napon a Progresul 1944 Spartac csapatát fogadják hazai pályán.

Fotó: fkcsikszereda.ro

A rovat legfrissebb hírei