Kuti és Szentkúti ünnepelhetett, a Kolozsváré a Román Kupa!


A „kincses város kalózai” immár hagyományos riválisukat, a Nagyváradot győzték le a döntőben.

Történelme során 5. alkalommal hódította el a férfi kosárlabda Román Kupát a Kolozsvári U-BT csapata, miután a szerda esti döntőben 78:65 (17:15, 25:18, 19:16, 17:16) arányban legyőzte a Nagyváradi CSU VSK együttesét Konstancán. A két csapat negyedszer találkozott a fináléban.

A kikötővárosban rendezett nyolcas döntőben a Kolozsvár előbb a Temesvári OHMA Mozzart Bet csapatát győzte le 76:56-ra, majd az elődöntőben a Craiovai U-t 88:64-re, míg a Nagyvárad az Arges Pitesti-et múlta fölül 89:78-ra, majd a házigazda Athletic Konstancát 81:77-re.

A hazai mezőnyt évek óta uraló két csapat mérkőzése iránt akkora volt az érdeklődés, hogy a teltház mellett is több szurkoló rekedt a sportcsarnokon kívül. Több illusztris vendég, többek között Novák Eduárd sportminiszter előtt a Nagyvárad kezdte jobban a mérkőzést, az első negyedben végig vezetett, de hat másodperccel a játékrész vége előtt Stefan Bircsevics triplájával 17-15-re fordított a Kolozsvár.

Ezt követően a Nagyvárad már csak egy röpke pillanatban vezetett, a második negyed közepén 33:32-re, de a Kolozsvár rögtön visszavette a fórt (34:33) és innentől kezdve már ki sem adta azt a kezéből! A nagyszünetre is 42:33-as előnnyel vonultak.

A harmadik negyedben egyre biztosabbá vált, hogy a hetedik döntőjén sem terem babér a Nagyvárad számára, egy adott pillanatban ugyanis már 61:45-re, a játékrész végén pedig 61:49-re vezetett az U-BT.

Becsületére legyen mondva, a Nagyvárad nem adta fel és az utolsó negyedben felküzdötte magát 63:60-ig. Ez a felzárkózás azonban a jelek szerint minden erejüket elszívta, mert a lefújásig a VSK csak 5 pontot tudott dobni, szemben az U-BT 15-jével, így a vége 78-65-ös kolozsvári siker lett.

A kolozsváriak győzelmének egyik záloga, hogy négyen is tíz pont fölött dobtak a mérkőzésen: Patrick Neal 15, a döntő legjobbjának választott Leonardo Meindl 14, Karel Guzman 12, Stefan Bircsevics pedig 11 ponttal zárt. Kuti Nándor 2, a mindössze 17 éves Szentkúti Ákos (fotó, középen) pedig 8 ponttal járult hozzá csapata sikeréhez.

A másik oldalon Mark Ogden 15 és Kris Richard 13 pontot szerzett, rajtuk kívül senki sem jutott kétszámjegyű teljesítmény fölé.

fotók: frb.ro

A rovat legfrissebb hírei