Erdélyből kapott segítséget a Sepsi, az újrajátszott meccsen dől el a felsőházi részvétel Videókkal


A magyar válogatott Tamás Márk hibáinak is köszönhetően majdnem elúszott a play-off…

Akárcsak egy hollywoodi forgatókönyvben, az alapszakasz vége utánra maradt, megismételt meccsen dől el, hogy a Sepsi vagy a FCU Craiova jut be a román labdarúgó SzuperLiga felsőházi rájátszásába, miután a bajnokság első részének utolsó fordulójában mindkét gárda 1:0-ás vereséget szenvedett. Az, hogy jó vagy rossz ez a forgatókönyv, az megítélés – értsd, attól függ, ki melyik oldalon áll – kérdése. Az értékelése csütörtök este várható.

A Sepsi az előző forduló után még két ponttal vezetett a rivális FCU előtt, ám csütörtökön a Román Labdarúgó Szövetség Fellebbviteli Bizottsága elvette a Sepsitől azt a 3 pontot, amelyet a Fegyelmi Bizottság a háromszékiek javára ítélt meg, miután a craiovaiak elleni, január 29-i bajnoki a vendégszurkolók magyargyalázása miatt félbeszakadt. A Fellebbviteli Bizottság továbbá arról is döntött, hogy a találkozót újra kell játszani, méghozzá az első perctől kezdve.

Döntött a sport meritokráciára épülő szellemisége, ünnepeltek egyesek, döntő meccsen dőlhet el a felsőházi rájátszás, dörzsölték a tenyerüket mások (elsősorban a televíziók). Hacsak nem kerül pont a kérdés végére már az alapszakasz utolsó fordulójában. Ami elég valószínűnek tűnt, hiszen a Sepsi a bajnokaspiráns FCSB-hez látogatott, míg a FCU a bennmaradásért küzdő Hermannstadthoz.

Bukarestben érvényesült is a papírforma, a Sepsi simán kikapott a piros-kékektől. Niczuly Rolandnak már a 6. percben elképesztő reflexszel kellett védenie Andrea Compagno négy méteres lövését, de sajnos egy másik magyar okozta a háromszékiek vesztét. A 21. percben a magyar válogatott Tamás Márk adta el a labdát a tizenhatos előterében, két gyors passz után pedig Octavian Popescunak már csak az üres kapuba kellett passzolnia. Tamásnak volt még egy másik labdavesztése is, nem csoda, hogy a második félidőben már nem játszott, míg Compagno egy másik nagy helyzettel jelentkezett, de közeli fejese a kapu fölé szállt.

A szünet után Nicolae Paun, majd Alexandru Tudorie okozott ugyan némi veszélyt, összességében azonban a Sepsi nem tanúsított komoly ellenállást. Ami kevéssé meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy 9 idei bajnokijából csak egyet tudott megnyerni – 2:1-re éppen a Hermannstadt ellen.

Ezzel párhuzamosan a FCU azzal lépett pályára Nagyszebenben, amennyiben nyert, övé a dicsőülést eredményező 6. hely. Sőt, már egy döntetlennel is, amennyiben a Sepsi vereséget szenved Bukarestben. Ezzel együtt az első félidőben a hazaiak voltak veszélyesebbek, a 7. percben Gabriel Iancu szétlőtte előző csapata felső lécét, a szünet előtti utolsó percekben pedig Daniel Paraschiv előtt adódott két ígéretes lehetőség. Igaz, a 42. percben Yassine Bahassa is eltalálta a hazai kapufát.

A második félidő craiovai helyzetekkel indult és a 69. percben a vendégek egyik játékosa be is talált: csakhogy Danny Henriquez saját csapatának kapujába küldte a labdát egy szép csukafejessel – ezzel nyert a Hermannstadt.

Győzelmükkel a nagyszebeniek kiegyenlítették az erdélyi - craiovai párharc eredményét, még pénteken ugyanis az UTA Arad 2:1-re kikapott a CSU Craiova otthonában. Pedig a 39. percben Idriz Batha még az erdélyieknek szerzett vezetést egy szöglet utáni fejesből, de a hazaiak Jovan Markovic (52.) és Elvir KOljic (65.) révén fordítottak, így Bálint László csapata vereséget szenvedett attól a gárdától, amelynek kispadján még a szezon elején ült.

Az alapszakasz zárásaként hétfő este 20.30-tól a Kolozsvári CFR a városi rivális Universitateát fogadja a „kincses város” derbijén. A forduló eredményeinek következtében tehát a felsőház utolsó kiadó helye csütörtökön dől el: a 39 pontos Sepsi 21.10 órai kezdettel fogadja a 40 pontos CSU-t. A székelyföldieknek csakis a győzelem ér felsőházat!

fotó: https://www.facebook.com/FCSBOfficial

 

A rovat legfrissebb hírei