Óriási mázlival, ezúttal Nagy-gól nélkül jutott ki az Eb-re Románia


A 28 éve nem látott bravúrhoz három magyar nemzetiségű játékos is hozzájárult.

Ugyan simán, 31:26-ra kikapott Ukrajnától a selejtezősorozat utolsó fordulójában, mégis kijutott a jövő évi Európa-bajnokságra a román férfi kézilabda-válogatott, miután jobb gólkülönbségének köszönhetően a 4. csoport második helyén végzett. A mérkőzésen Nagy Róbert is játszott, a sikerből pedig összesen három magyar nemzetiségű játékos vette ki a részét.

Románia két meccslabdával vágott neki az utolsó két selejtezőnek. Már az Ausztria elleni győzelem is kvalifikációt ért volna, a 35:30-as hazai vereség után azonban maradt még egy esélye: ha legyőzi Ukrajnát és Feröer-szigetek nem veri meg Ausztriát, akkor biztos továbbjutó. Az országban dúló háború miatt Ukrajna Németországban játszotta hazai meccseit, kerete pedig elsősorban a Motor Zaporozsjére épül, amely jelenleg a német másodosztály alsóházában vitézkedik.

Ennek ellenére Ukrajna magabiztosan, 31:26-ra legyőzte Romániát és pontszámban utolérte. Mivel azonban a már biztosan csoportelső, százszázalékos Ausztria 38:33-ra legyőzte Feröer-szigeteket, így Románia, Feröer és Ukrajna egyaránt 4 ponttal zárta a csoportot a 12 pontos Ausztria mögött. Románia azonban 0 gólkülönbséggel (173-173) végzett, a Feröer-szigetek -10-el, Ukrajna pedig -16-tal.

Románia 28 év után jutott ki ismét Európa-bajnokságra, ehhez a csillagok szerencsés együttállása mellett két győzelemre volt csak szüksége: Ukrajnát 34:26-ra, a Feröer-szigeteket pedig 25:17-re tudták legyűrni, egyaránt odahaza.

A sikerből három magyar nemzetiségű játékos is kivette a részét: Thalmaier Roland az első, Szász András az első két mérkőzésen lépett pályára, míg Nagy Róbert a következő négyen és összesen 4 gólt dobott. Kettőt a sorsdöntőnek bizonyuló, Feröer elleni hazai találkozón.

Íme az Európa-bajnokság mezőnye:

fotó: Facebook / Ukraine Handball Nationalteam

 

A rovat legfrissebb hírei