Veresége ellenére elérte célkitűzését a román válogatott


Péter és Gajdó gólja kevés volt Lengyelország ellen, de Dél-Korea hatalmas szívességet tett.

Vereséggel, de elégedetten búcsúzhat a Nottinghamben rendezett 1/A divíziós jégkorong-világbajnokságtól Románia: ugyan 6:2-re kikapott Lengyelországtól, de kivívta a bennmaradást a második értékcsoportban.

Az utolsó, ötödik forduló előtt Románia azzal a tudattal vágott neki a Lengyelország elleni találkozónak, hogy győzelme esetén biztosan bennmarad a II. osztályban. Még a vereség is belefért, azzal a feltétellel, ha Litvánia nem győzi le Dél-Koreát. Utóbbi forgatókönyv érvényesült.

Romániának ugyanis nem sok esélye volt a lengyelek ellen, annak ellenére sem, hogy Péter Balázs góljával a 10. percben megszerezte a vezetést. Előnyét az első harmad végéig meg is tartotta, a második játékrészben viszont beindultak a lengyelek, négy gólt is lőttek. Az utolsó harmadban Gajdó Balázs góljával még pillanatnyira két gólosra csökkent a román hátrány, de újabb két lengyel gól után kialakult a 6:2-es végeredmény.

Ám mivel a másik találkozón Dél-Korea nagy csatában 2:1-re legyőzte Litvániát, így a balti ország csapata végzett a csoport utolsó helyén és esett ki a harmadik vonalba, Románia pedig teljesítette minimális célját: bent maradt az 1/A divízióban. Ehhez elég volt egyetlen győzelem Litvánia ellen – egy olyan meccsen, amelyen a baltiak két góllal is vezetettek.

Románia bennmaradásához Kovács Mátyás 3, Balázs Péter 2, Molnár Zsombor, Gajdó Balázs és Andrei Filip 1-1 góllal járult hozzá.

A világbajnokságot a 14 pontos házigazda Nagy-Britannia nyerte, amely ezzel feljutott az elit kategóriába, a második helyen 13 ponttal Lengyelország, a harmadikon 9 ponttal Olaszország végzett, negyedik lett Dél-Korea 6 ponttal, ötödik Románia 3 ponttal és 6. Litvánia pont nélkül.

Íme Románia kerete:
Kapusok: Patrik Polc, Tőke Zoltán László (mindketten Brassói Corona), Béres Szilárd (Háromszéki Ágyúsok).
Hátvédek: Bors Huba Ferenc, Pavlo Boriszenko (mindketten Brassói Corona), Timur Raszulov, Florin Alexandru Creangă (Bukaresti Steaua), Salló Alpár, Gecse Hugó (Csíkszeredai Sportklub), Jevgenyij Jemeljanenko (Galaci CSM).
Csatárok: Gajdó Balázs, Kovács Mátyás (mindketten Brassói Corona), Andrei Filip (Bukaresti Steaua), Farkas Tamás, Eduard Căsăneanu, Péter Balázs Szabolcs, Fodor Csanád (mind Csíkszeredai Sportklub), Jevgenyij Limanszki, Vladiszlav Teamriuc, Cristian Constantin Mircea (mind Galaci CSM), Molnár Zsombor, Molnár Zoltán (mindketten Háromszéki Ágyúsok).
Stáb: Julius Penzes (vezetőedző), Nelu Alexe és Norbert Javorcik (másodedzők)

fotó: www.iihf.com

A rovat legfrissebb hírei