Kanadával zárják a felkészülést


Három Stanley Kupa-győztessel érkeznek.

A Világelitre készülő magyar jégkorong válogatott két felkészülési mérkőzést tudott le Szlovénia ellen. A magyarok előbb 4–0-s vereséget szenvedtek egy zártkapus meccsen, majd a másnapi visszavágón 4–2-ra kaptak ki. A magyarok utolsó felkészülési meccsüket a jövő heti rajt előtt Kanada válogatottja ellen tudja le kedden 20.00 órától az MVM Dome-ba.

A juharleveles szövetség időközben közzé tette a vb-keretét, amely az MVM Dome-ban edzőtáborozik.

A 34 esztendős Lucic 2011-ben a Boston Bruins, Toffoli 2014-ben a Los Angeles Kings, Blaise pedig 2019-ben a St. Louis Blues színeiben lett bajnok az NHL-ben.

Az évi 5,25 millió dollárt kereső Lucic, aki jelenleg a Calgary Flames csatára, eddig 1173 alapszakasz-mérkőzést játszott a világ legerősebb bajnokságában, 233 gólt ütött és adott 352 gólpasszt adott, ezen kívül 1299 perc büntetést kapott. A rájátszásban 136 fellépésen 77 pontot (29 gól, 48 gólpassz) gyűjtött, és 229 percet ült a büntetőpadon.

Lucic klubtársa, a 31 éves Toffoli idényeként 4,25 millió dollárt keres, alapszakaszban 733 találkozón 466 pontot (227, 239), a rájátszásban 88 fellépésen 44 pontot (18, 26) termelt.

A keretben - amely az NHL-rájátszásának második köre után még bővülni fog - egy nem NHL-es játékos található: a 18 éves Adam Fantilli a Michigan Egyetemen hokizik, és minden bizonnyal az idei amatőr választáson, a drafton a második helyen fog elkelni Connor Bedard mögött.

Kanada - ahol nemzeti sport a hoki - az olimpiákon kilenc arany-, négy ezüst- és három bronzérmet szerzett. Világbajnokságokon 28-szor győzött, 16-szor második, hétszer pedig harmadik volt. A világranglistán a második helyen áll a finnek mögött. Az igazolt játékosok száma - a nemzetközi szövetség (IIHF) honlapján található adatok alapján - 514 ezer, ezzel szemben Magyarországon kilencezer regisztrált hokist tartanak nyilván, és a válogatott a világranglistán a huszadik helyet foglalja el.

A kanadai és a magyar válogatott eddig tizenkétszer találkozott, tízszer nyert a tengerentúli gárda, és volt két döntetlen is, még 1934-ben budapesti barátságos mérkőzésen és az 1938-as, prágai világbajnokságon. A gólkülönbség magyar szemszögből 10-69.

Kevin Constantine szövetségi kapitány pedig újabb két játékostól köszönt el. Nem lesz ott a világbajnokságon Németh Kristóf, valamint a csíkszeredai Mihály Ákos sem. Így a székelyföldi sportolók köre tovább szűkül miután korábban Sárpátki Tamást is „hazaküldték”. Ugyanakkor továbbra is a keretben van Fejes Nándor, Sofron István, Bartalis István, valamint az erdélyi felmenőkkel rendelkező Erdély Csanád is.

Fotó: jegkoronszovetseg.hu

A rovat legfrissebb hírei