Cél a bentmaradás


Hét év után újra a világelitben.

A magyar jégkorong-válogatott egyértelmű célja, hogy bennmaradjon az elitosztályban a tamperei-rigai világbajnokságon, amely keretében négy székelyföldi kötődésű játékos található Sofron István, Bartalis István, Fejes Nándor, valamint Erdélyi Csanád révén.
 
Ehhez Kevin Constantine szövetségi kapitány alakulatának legjobb esetben egy győzelmet kell elérnie a hét forduló alatt. A magyarok a második világháború utáni korszakban harmadszor szerepelhetnek a legjobbak között, és erre hétévente van lehetőségük. A 2008-as szapporói csoda, azaz feljutás után a 2009-es svájci vb-n hat mérkőzésből hat vereség volt a mérleg. A 2015-ös krakkói felkerülést követően 2016-ban Szentpéterváron már sikerült győzni, azonban a fehéroroszok elleni diadal a körbeverések miatt nem ért bennmaradást.
 
A válogatott annak nyomán tudott tavaly Ljubljanában a házigazda szlovénok mögött a második helyen feljutni, hogy az ukrajnai háború miatt az elitből kizárták az orosz és a fehérorosz együttest, helyükre pedig a nemzetközi szövetség felvitte Franciaországot és Ausztriát. Ezzel a két csapattal Tamperében találkozik majd a Constantine-gárda, azaz a pályán is bebizonyítható, hogy a 2022-es feljutás nem csak véletlennek vagy szerencsének volt köszönhető.
 
Papíron a magyarok egyetlen találkozón sem számíthatnak még pontszerzésre sem, ám egy-egy jó mérkőzéssel - vagy amire a csapatmottó utal: egyetlen jó pillanattal - okozhatnak meglepetést, erre leginkább a franciák és az osztrákok ellen lesz lehetőség, de a dánok elleni a nyitótalálkozó is tartogathat ilyet.
 
A világranglistán 20. együttes szombaton a dánok ellen kezdi a tornát. A világranglista-tizedik északiak 2002-ben a székesfehérvári-dunaújvárosi divízió I/A-tornán jutottak fel a legjobbak közé, és azóta ott szerepelnek, már tucatnyi NHL-es játékost neveltek ki, és most is van a keretükben tengerentúlon játszó sztár. Tétmérkőzésen (olimpiai selejtezőben vagy vb-n) a magyarok legutóbb 1976. március 13-án tudták legyőzni a dánokat, a gdanski C-csoportos vb-n 10-2-re. Az utolsó pontszerzésig 1981. március 14-ig kell visszamenni az időben, a pekingi C-csoportos vb-n 2-2 lett az eredmény.
 
Vasárnap az Egyesült Államok (4.) lesz az ellenfél, a két eddigi egymás elleni összecsapást (1939-ben Bázelben és 2016-ban Szentpéterváron) világbajnokságon a tengerentúliak nyerték 3-0-ra, illetve 5-1-re, a magyar gólt Sofron István ütötte az 58. percben. Amíg Magyarországon a nemzetközi szövetség (IIHF) kimutatása alapján közel 9000, addig az Egyesült Államokban 550 ezer regisztrált játékost tartanak számon.
 
Jövő kedden a franciák ellen lép jégre a magyar sereg, a pontszerzés reményében. A gallok a 13. helyen állnak a világranglistán, játékosaik között vannak volt NHL-esek is. Az utóbbi két tétmérkőzésen a franciák nyertek: 2016. május 10-én Szentpéterváron 6-2-re a vb-n, míg 2021. augusztus 26-án a rigai olimpiai selejtezőben 5-3-ra. A 2006-os amiens-i divízió I/A-tornán 3-3 lett a végeredmény, míg vb-n 2001. április 19-én sikerült őket utoljára legyőzni, Grenoble-ban 3-1-re.
 
Egy pihenőnapot követően jövő csütörtökön a sportági elitbe tartozó, világranglista-ötödik svédek következnek. A skandináv nagyhatalom több NHL-es sztárral áll fel. Az örökmérlegben a hét eddigi találkozón egyszer nyertek a magyarok: 2007. március 29-én a Papp László Arénában 2-1-re Palkovics Krisztián hosszabbításos góljával, de az a svéd ligaválogatott volt. Tétmérkőzésen csupán egyszer, még  1935. január 21-én a davosi vb-n találkozott a két fél, és 3-0-ra győztek a svédek. Az északiaknál 61 500 igazolt hokis van.
 
Másnap a címvédő, olimpiai bajnok, világranglista-vezető, a hazai pálya előnyét is élvező finnek következnek, velük csak egyszer találkozott a válogatott vb-n: 2016. május 11-én Vay Ádám remeklése, 48 védése miatt lett csupán 3-0 oda, azaz ellenük is várat magára az első magyar vb-gól. A finneket az első egymás elleni ütközeten sikerült legyőzni, 2009. április 2-án a Papp László Arénában büntetőkkel nyertek a magyarok 4-3-ra. Az összecsapás előtt vonultatták vissza a nyolc nappal korábban elhunyt ifj. Ocskay Gábor 19-es számú mezét. Ezen kívül három finn siker a mérleg. Finnországban 67 ezer igazolt hokis tartanak nyilván, és náluk nemzeti sportnak számít a hoki.
 
A világranglista-kilencedik, a 2018-es phjongcshangi olimpián ezüstérmes németek következnek május 21-én. Az egymás elleni sorozatban csupán egyetlen magyar siker található: még a II. világháború árnyékában, 1940. február 3-án Garmisch-Partenkirchenben 3-2-re nyertek a magyarok barátságos összecsapáson. Ezen túl 15 német diadal és négy döntetlen született. Az NHL-esekkel is rendelkező németek sorozatban hét győzelemnél járnak. Legutóbb 1967. február 28-án, egy budapesti barátságos találkozón tudtak a magyarok pontot szerezni, akkor 3-3 lett.
 
Zárásként, május 22-én az osztrákok (15.) lesznek az ellenfelek, és elképzelhető, hogy ezen az összecsapáson múlik a bennmaradás, illetve a kiesés. Az eddigi 52 egymás elleni mérkőzésből a magyarok 14-et, az osztrákok 36-ot nyertek, és volt két döntetlen is, azonban tétmeccsen az utolsó hét találkozón rendre az osztrákok diadalmaskodtak. Legutóbb 1977. március 11-én, a tokiói B-csoportos vb-n győztek a magyarok, mégpedig 7-4-re.
 
A csoport első négy helyezettje jut a negyeddöntőbe, az utolsó kiesik a divízió I/A-ba, amelynek helyszínét minden bizonnyal május 26-án jelölik ki. Az utolsó napon, május 28-án iktatják be az IIHF Hírességek Csarnokának új magyar tagját, Szélig Viktort. Az IIHF decemberben jelentette be, hogy a nem tradicionális hokis nemzetek képviselőjének járó Torriani-díjat és a vele járó Hall of Fame-tagságot idén az egykori válogatott hátvéd, a Hydro Fehérvár AV19 jelenlegi általános igazgatója kapja.
 
Szélig előtt a tavaly augusztusban elhunyt Pásztor György, valamint Schell László, a 2009-ben eltávozott ifjabb Ocskay Gábor és Kovács Zoltán került a Hírességek Csarnokába magyarként.

A rovat legfrissebb hírei