A harmadik harmadra megérkeztek – kevés volt


Későn ébredt a magyar válogatott.

 A hősiesen küzdő magyar válogatott 3–1-re kikapott az esélyesebb dán csapattól a jégkorong-világbajnokság tamperei csoportjának első fordulójában, a szombati játéknapon.

 
A magyar csapatból Szirányi Bence, Kóger Dániel és Arany Gergely maradt ki. A támadósorok megegyeztek a Kanada elleni keddi, felkészülési találkozón látottakkal.
 
A világranglista-tizedik dánok számítottak esélyesebbnek, 47 éve nem sikerült ellenük nyerni tétmérkőzésen. Az északiak a 2002-es magyarországi divízió I/A tornáról jutottak fel a legjobbak közé, azóta nem estek ki, és tucatnyi NHL-es játékosuk lett. Most csak Heinz Ehlers szövetségi kapitány fia, a Winnipeg Jetsben légiós Nikolaj vállalta a szereplést az aktívak közülük aki mintegy 15 perccel a meccs előtt kapta meg a játékengedélyt a vb-n való részvételre. Utólag ő lett a meccs hőse.
 
A Nokia Arénában 8000 néző volt jelen, ebből közel ezren voltak magyar szimpatizánsok, és remek hangulatot varázsoltak. Ahogy várni lehetett, Bálizs Bence kapusnak volt dolga bőven, az első magyar kísérletre öt percet kellett várni. A dán lendület egy rossz csere miatt megtört, és emberhátrányba kerültek, azonos létszámban azonban megint a dánok diktálták az iramot. Galló Vilmos gáncsolás miatt kiült, az emberhátrány alatt pedig Bálizs spárgázva hatalmasat védett. Bartalis István ugyancsak a kiállítás sorsára jutott, ekkor pedig az NHL-es Ehlers már kegyelmezett. Az első harmadban 17-2-re nyerték a kapura lövést.
 
A második játékrész magyar hátránnyal indult, Erdély Csanád a támadó harmadban szabálytalanul zárt el, de a magyar hálóőr megint remekelt. Következett két magyar fór is - Papp Kristóf és Galló ellen szabálytalankodtak -, a másodiknál esély is volt az egyenlítésre, de az eredmény nem változott. Ahogy a dánok rendezték soraikat, visszaállt a meccs a korábbi mederbe, ráadásul Szabó Bencét kiállították, és újfent Ehlers villant.
 
Nagy Krisztián kiugrása után nekikorcsolyázott a dán kapusnak, Frederik Duchownak, ezért ő is kiült a büntetőpadra, a hátrányt azonban kivédekezték a magyarok. A bírók változatlanul sok kiállítást ítéltek, még színészkedésért is. A dánok 16-6-ra nyerték a kapuralövést.
 
A záró felvonásban visszaálltak a dánok, és a 47. percben sikerült feltörni a védelmüket: Szabó szép keresztpasszát Sofron István - az aktív magyar válogatott játékosok közül a legeredményesebb - vágta a kapuba, ez volt a 70. gólja nemzeti színekben.
 
Ahogy szoros lett az állás, még többet támadtak a magyarok, ám keveset kísérleteztek. Ezzel szemben a dánok, ahogy berobogtak a támadózónába, már lőttek is, és az 52. percben Morten Poulsen így mattolta Bálizst.
 
A hajrában volt még egy magyar emberelőny, de ez kimaradt komoly lövés nélkül.
 
Ez volt a 63. egymás elleni ütközet és a 28. dán siker, azonban az utóbbi tíz mérkőzésből már a kilencedik.
 
A magyarok vasárnap, közép-európai idő szerint 12.20 órakor az amerikaiakkal találkoznak, ők a pénteki nyitányon 4-1-re legyőzték az olimpiai és világbajnok, házigazda, világranglista-vezető finneket.
 
A csoport (Tampere), 1. forduló:
Dánia – Magyarország 3–1 (1–0, 1–0, 1–1)
Gól: Ehlers (16., 30.), Poulsen (52.), illetve Sofron (47.)
 
Fotó: mti.hu

A rovat legfrissebb hírei