Három tizenegyes, egy piros lap: van tétje a CFR utolsó meccsének! Videó


Az utolsó fordulóra marad a döntés, ki szerzi meg a bronzérmet.

Fordulatos mérkőzésen 3:2-re nyert a CSU Craiova labdarúgócsapata Bukarestben, a Rapid otthonában a SzuperLiga felsőházi rájátszásának 9., azaz utolsó előtti fordulójában. Mindez azt is jelenti, hogy lesz tétje a Kolozsvári CFR számára a már bajnok Farul elleni hazai mérkőzésnek: a 3. hely bebiztosítása.

A hétfő esti záró mérkőzés tétje a 3. és 4. hely megszerzése volt. A Craiovának győznie kellett ahhoz, hogy versenyben maradjon a bronzéremért, a Rapidnak meg ahhoz, hogy esélye maradjon megszerezni a 4. helyezést. Ehhez képest az első félidő egyetlen, akcióból szerzett kapura lövést hozott, azt is a játékrész ráadásában, amikor Andrei Ivan próbálkozását a hazai kapus, Horatiu Moldovan szép mozdulattal védeni tudta.

Ezzel együtt is 1:1-es döntetlennel vonultak szünetre a csapatok, de a legfőbb érdem nem a játékosoké, hanem Adrian Cojocaru játékvezetőé volt, aki előbb a hazaiaknak fújt be egy tizenegyest, pedig Gjoko Zajkov térdéről pattant a labda a karjára, majd a vendégek kaptak egy ajándékot, holott Ivan támasztotta meg a felugró Critian Sapunarut és nem utóbbi szabálytalankodott előbbivel szemben. Érthetetlen módon a VAR is jóváhagyta a két ítéletet, így a 34. percben Marko Dugandzici megszerezte a vezetést a bukarestieknek, a 42. percben pedig Ivan egyenlített.

Rögtön a szünet után a Craiova emberhátrányba került Mihai Capatana kiállítása miatt, az 52. percben mégis vezetést szerzett Ivan góljával. Az 59. percben ismét büntetőt ítélt a játékvezető a hazaiak javára, amit Dugandzici ezúttal is értékesített. Szinte hihetetlen, de ez volt a 18. tizenegyes, amit a Rapid kapott a szezonban – 39 forduló alatt!

Mégsem volt elég a győzelemhez, mert a 65. percben Alexandru Cretu megszerezte a Craiova második gólját is emberhátrányban, beállítva ezzel a 3:2-es végeredményt – a Rapid meccs végi rohamai ellenére.

Vereségével a Rapid maradt 35 ponttal és az ötödik helyen. A Craiova viszont 40 pontjával 2 egységnyire megközelítette a dobogó alsó fokán álló Kolozsvári CFR-t. Az utolsó fordulóban a bajnoki cím védője az új bajnok Farult fogadja, a Craiova pedig a Sepsit. Amennyiben a „bajnokok csatája” döntetlenre végződik, a Craiova pedig nyer, akkor mindkét csapatnak 43 pontja lesz. Ebben az esetben a CSU zár a 3. helyen, mert a rájátszás végén, a pontok felezésénél nem kellett felkerekíteni a pontjai számát.

A 3. hely azért fontos, mert esélyt ad az Európai Konferencialiga selejtezőiben való indulásra. Amennyiben szerdán a Sepsi nyeri a Román Kupát, akkor a bronzérmesnek pótselejtezőt kell vívnia az alsóház első két helyezettje (FCU Craiova - Voluntari) párharcának a győztesével. Ha viszont a Kolozsvári Universitatea nyer, akkor a 3. hely egyenes ági európai kupaindulást jelent, mivel a kisebbik kolozsvári csapat nem rendelkezik nemzetközi szereplésre feljogosító licenccel.

Ha tehát a CFR biztos akar lenni a bronzéremben és az európai indulás lehetőségében, akkor mindenképpen nyernie kell a bajnoki eufóriában úszó Farul ellen.

  fotó: www.facebook.com/UCVOficial

A rovat legfrissebb hírei