Elindult a Himalájára Varga Csaba


A kilencedik kétezrest mászná meg.

A nagyváradi Varga Csaba újabb nyolcezres csúcstámadásra indul a mai nap folyamán adta hírül a Hazajáró közösségi oldala.

– A világ kilencedik legmagasabb hegycsúcsára, a 8125 m magas Nanga Parbatra indul június 6-án Varga Csaba nagyváradi hegymászó, építész barátunk. Célja, hogy pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül megmássza a pakisztáni Himalája hegycsoportban fekvő hegycsúcsot, ott meglobogtassa a Nagyvárad feliratos magyar zászlót és megemlékezzen az idén 150 éves Magyarországi Kárpát Egyesületről.
Csaba a ma élő legtöbb 8000 méternél magasabb hegycsúcsot elérő magyar hegymászó. Eddig öt nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsot mászott meg pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül: 2013: Gasherbrum II (8035 m), 2014: Broad Peak (8051 m), 2017: Manaszlu (8163 m), 2019: Gasherbrum I (8068 m), 2021: Dhaulagiri (8167 m). –
fogalmaznak a Hazajáró oldal szerkesztői.

Június 6-án indul Budapestről Pakisztánba. Június 8-án elutazik az Indus folyó menti Chilas városába. Pár napos túra keretében éri el a 4200 méteren fekvő Nanga Parbat Diamir alaptáborát. Onnan aztán megkezdi az akklimatizációt és kb. egy hónap áll rendelkezésére a csúcs megmászásához, a Kinshofer úton.

– Varga Csaba kettős céllal indul a csúcsra: egyrészt a Nagyvárad feliratú magyar nemzeti zászló meglobogtatásával a partiumi, nagyváradi magyarok élni akarását hirdeti. Másrészt a világ hetedik és Magyarország első turista szervezete, a Magyarországi Kárpát Egyesület (MKE) 150 éves jubileumára kíván megemlékezni. A Nanga Parbat csúcsát először egy német hegymászó, Hermann Buhl érte el 1953. július 3-án. A magyarok közül elsőként Erőss Zsolt mászta meg a csúcsot, 1999-ben, de mivel nem volt csúcsengedélye, az eredménye nem hivatalos. – olvasható.

Varga Csaba expedíciójának támogatója a Magyarországi Kárpát Egyesület, kommunikációs partnere az MTVA Hazajáró c. műsora. Az expedícióról a Hazajáró facebook oldalán fognak rendszeresen hírt adni.

Varga Csabának az elmúlt esztendőben volt egy sikertelen csúcstámadása, ám nem sikerült meghódítania a kellemetlen emlékű Kancsendzöngat (8586) és a rossz időjárási viszonyok miatt 8000 méterről visszafordult. Ez volt a második próbálkozása a Kancsendzönga megmászására 2018 után, amely szintén meghiúsult.

A napokban még egy magyar hegymászó páros – Klein Dávid és Kerekes Bence – csúcstámadásban van a pakisztáni és a afgán határ mentén levő Hindukus csúcsot az Istor-o-Nalt (7403) másznák meg , amely a világ 68. legmagasabb csúcsa.

Fotó: Hazajáró / facebook

A rovat legfrissebb hírei