Átszabják a pontrendszert az Erste Ligában


Változásokkal, de marad a pontrendszer.

Újdonsággal szolgáltak a jégkorong Erste Liga szervezői a legutóbbi idényben, amikor is bevezették a pontrendszert és meghatározott pontokkal „ruházták” fel a játékosokat és megszabták, hogy egy meccsre hány pontnyi játékos nevezhető.

Az elnökség pedig elemezte az elért eredményeket, kérdőíveket juttattak el a csapatoknak és játékosoknak, edzőknek. Elsőként a legfontosabb megállapításuk, hogy a mérkőzések átlagos gólkülönbsége, illetve a gólkülönbségek szórása jelentősen csökkent, kiegyenlítettebb párharcokat jelentve a közönség számára. A szoros mérkőzések aránya, amelyeken legfeljebb 2 gól döntött, szintén jelentősen növekedett. Beszédes adat továbbá, hogy idén a csapatok között a tabellán is kisebb különbséget figyelhettünk meg. A rájátszás során még inkább megmutatkozott az idei szezon kiegyenlítettsége.

A legalább 10 mérkőzésen pályára lépő légiósok között ligaszinten mindösszesen 11-gyel növekedett a légiós játékosok száma, ami összesen 6 százalékpontos növekedést jelentett a légiósok arányában, ugyanakkor a liga átlagéletkora csökkent, továbbá 8-cal növekedett a legalább 10 mérkőzésen szerephez jutó, 23 év alatti hazai játékosok száma. Összességében nagyobb szerepet vállaltak a csapatok sikerében a kiemelkedő légiós teljesítmények. Alapos utánajárással és hatékony játékos-kiválasztással a csapatok jelentős versenyelőnyt tudtak szerezni az idei küzdelemben.

A pontrendszer felülvizsgálata a tanulságok és visszajelzések alapján megtörtént fogalmaznak a szakmai oldalon. Ennek eredményeit több körben véleményezhették mind a klubképviselők, mind a Szakmai Bizottság tagjai, illetve javaslatokat is tettek a fejlesztési irányokra. Az így kialakított javaslat elfogadásra került. Ennek eredményeként többek között a minimum ponthatár 36 pontra növelése, és a légiós játékosok és hazai játékosok közötti pontkülönbség további növelése jelentik a legfontosabb módosításokat. Ezek a változtatások egyrészt a csapatok közötti kiegyenlítettség további növelését, másrészt a hazai játékosok nagyobb helyzetbe hozását segíthetik a következő szezon során.

Sokan megkérdőjelezték a pontrendszert, hiszen az osztrák ligából épp akkor vezették ki ezen passzusokat a versenyszabályból, amikor az Erste Ligába bevezették. „Fejlesztési koncepciót soha sem egy évre, hanem hosszabb időtávra kell kidolgozni - ahogy ez az Erste Liga esetében is történt.  időt kell adni, hogy láthatóan tartós eredménye legyen az intézkedéseknek, de készen kell állni a finomhangolásra minden visszamérési pontot követően.” – olvasható a kritikára adott válasz.

Fotó: ersteliga.hu
 

A rovat legfrissebb hírei