Féltávnál látod a célt, de az nem akar közeledni


Több, mint öt kilométer úszás után jól esik a begörcsölt lábaknak érezni a talajt.

Negyvenegyedik alkalommal rendezték meg az előző hétvégén a Balaton-átúszást. A Révfülöp és Balatonboglár közötti 5,2 kilométer átúszása a magyar tömegsport egyik legjelentősebb eseményévé nőtte ki magát. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy idén meghaladta a tízezret a résztvevők száma, akik 49 országból érkeztek. Első köztársasági elnökként ráadásul Novák Katalin is belevetette magát a Balaton hullámai közé. Mert hullámos volt idén a Balaton….

Az 5,2 kilométernyi táv még gyalogosan megtéve is rendkívül hosszúnak tűnik, hát még, ha belegondolunk, hogy energiafogyasztás terén nagyjából 30 kilométer futásnak felel meg…

„Kihívás és önigazolás ez számomra, hogy meg tudom csinálni”, mondja Kocsis Bence, aki másodszor vágott neki a Balatonnak. „Izgalmas a felkészülés és izgalmas, amíg elindulsz”, teszi hozzá az erdélyi származású fiatalember. A jelentkezést követően ugyanis a szervezők rendelkezésre bocsájtanak egy hat hetes felkészülési tervet, amiben heti három úszás szerepel, ezen kívül pedig erősítés, bringázás, futás.”Utóbbiakat mondjuk focizással abszolváltam”, mondja mosolyogva.

Tízezer ember természetesen nem egyszerre vág neki a távnak: egy elektromos kapu alatt átlépve kell regisztrálni. Ennek ellenére az első fél kilométer nagyon zsúfolt: „Az első ötszáz méteren lerúgták a kezemről az órámat, amit aztán betettem a gatyámba. Innentől kezdve már macerásabb volt figyelni a részidőimet”, meséli nevetve. Újabb tumultus alakul ki, amikor a féltávot teljesítők visszafordulnak Balatonboglár felé, ekkor valaki mellkason is rúgta Bencét.

„Az első 500 méteren próbálod megszokni a körülményeket, összerakni az úszásod. Az azt követő néhány kilométeren egyszerűen csak élveztem. hogy úszhatok, sportolhatok, hogy süt a nap. Féltávnál már látod a célt, de az nem akar közeledni. Mire kiértem a partra, jó volt ismét lábra állni, főleg, hogy a lábaim kicsit begörcsöltek”, eleveníti fel 2 óra 10 perces úszást a Szatmár megyéhez ezer szállal kötődő fiatalember.

„Úszás közben soha nem éreztem, hogy baj lehet! Igénybe vett rendesen, de nem volt gond. Az is biztonságot ad, hogy sokan úsztak körülöttem”, mondja a fiatalember. A vízben amúgy 500 méterenként bóják, 50 méterenként pedig vitorlások biztosítanak, utóbbiakon vizet, szőlőcukrot osztogatnak. „Egyszer sem álltam meg, végig gyorsúszásban tempóztam”, emlékezik vissza. „A célba érve persze már jól esett az alkoholmentes sör, a fánk, amit a karszalagunkkal vásárolhattunk”, teszi hozzá Bence.

A Budapesten élő fiatalember 2.10 óra alatt tette meg a távot, ami kicsivel elmaradt a tavalyi eredményétől. „Idén nagyobbak voltak a hullámok”, magyarázza. De így is a teljes mezőny első 20%-ban végzett. Jövőre viszont javítani akar az idején.

„Az ember próbál célokat tűzni maga elé. Én szeretnék jobb időt úszni, mint idén, majd 2 óra alá menni. Az már komoly teljesítmény lenne tőlem”, értékel realistán az édesapja szülőföldjét minden évben meglátogató Bence.

fotók: https://www.facebook.com/balatonatuszas/photos

 

A rovat legfrissebb hírei