Még egy román bajnokságot kiírtak


Harcba szállt a másik szövetség is…

 Lassan másfél éve ádáz harcok zajlanak a Román Jégkorong Szövetség háza táján és ennek a belháborúnak az igazi „gyümölcse” most ért be.

Történt ugyanis, hogy a Novák Károly Eduárd által vezetett Sportminisztérium – azóta Ügynökséggé alakították a minisztériumot, amelyet Elisabeta Lipa vezet - szerk. megj. – megszüntette a korábbi Alexandru Hălăuca által vezetett elnökség mandátumát és új választásokat írt ki a szakszövetségnél, amelyen új elnöknek Nagy Attila Ferencet, a Székelyföldi Jégkorong Akadémia ügyvezetőjét választották meg. A döntés után felálló új elnökség minisztériumi engedélyt is kapott, továbbá a bíróságtól is megkaptak minden engedélyt, ami a szövetség irányítását illeti. Sőt a Nemzetközi Jégkorong Szövetség is elismerte az új vezetőséget.
Csakhogy bírósági úton a korábbi elnökség megtámadta a döntést, amelyben még nem született ítélet. Így patthelyzet állt elő.
Történt ugyanis, hogy mindkét elnökség, a régi és az új is, kiírta a maga bajnokságát. Az újak által vezetett felnőtt bajnokságba egyedül a Sportul Studențesc nem nevezett így az hét csapatos, míg utóbbiba a Háromszéki Ágyúsok, a Sapientia U23, valamint a Gyergyói Hoki Klub. Ennek fényében ez a kiírás öt csapatos.
 
Míg a Nagy Attila által vezényelt szövetség a klubok közreműködésével egy előrelátó, mindenki által elfogadható és kiszámítható bajnoki versenykiírással rukkolt elő, addig az Alexandru Hălăuca által vezényelt régi szövetség követi az elmúlt évek hanyagságát. A román bajnoki meccsek rá lettek szervezve az Erste Liga mérkőzésekre. 
Ezen bajnokság alapszakasza szeptember 22-én rajtolna a Galaci VSK – Csíkszeredai Sportklub összecsapással és jövő év április 7-én érne véget. Hogy lenne-e rájátszás, és hogy azt miként oldanák meg arról nem szól semmi.
Ugyanakkor a tavalyi idényből elmaradt Román Kupa küzdelmeit ez év december 15-20. között rendeznék meg, amikor nemzetközi szünet kellene legyen, míg az idei idény kupameccseit április 14-17-én rendeznék, 10 nappal a bolzanói Divízió I/A csoportos világbajnokság előtt.
 
Nagy Attila Ferenc az új szövetség elnöke Bukarestbe utazott, hogy találkozzon Elisabeta Lipaval, hogy a fennálló tisztázatlan és homályos részleteket megbeszéljék. Elinduláskor Nagy Attila lapunknak kifejtette, hogy az által vezetett szövetség bír minden jogkörrel, ami a sportág irányítására vonatkozik és ezen vonalat is követte a találkozó során, amely végén értékelt.
„Több probléma is fennáll a másik bajnokság kiírásával kapcsolatban. Egyrészt múlt héten tartottak egy elnökségi ülést, ahol ezen döntés megszületett. Ám annak az elnökségnek nincs hatásköre, továbbá Alexandru Hălăuca nem hívhatott össze elnökségi ülést, hiszen a mandátuma megszűnt. Másrészt Elisabeta Lipával tisztáztuk, hogy az ügynökség semmilyen írásos dokumentumon nem hagyta jóvá, hogy a korábbi elnökség bajnokságot szervezzen. Ezen hatáskör minket illet meg, akik az előírások minden lépését betartottuk, egészen el addig, hogy a bajnokságot a Versenybizottság szervezte meg a csapatok bevonásával” – fogalmazott Nagy Attila. Másodsorban az elnök iktatva átadta azon dokumentumok jegyzékét és tartalmát, amelyek igazolják jogosságukat. 
Nagy Attila zárásként kifejtette, hogy nagyon reméli, hogy közelebbről minden letisztázódik és kétségek nélkül lehet majd nekikezdeni a bajnokságnak.
 
Fotó: GYHK / facebook

A rovat legfrissebb hírei