Székely rangadó gyergyói sierrel


Bunyós meccsen.

 Igazi székely rangadóval, telt ház előtt, indult az Erste Liga 2023/2024-es idénye: az idénre jócskán átalakuló Sportklub Csíkszereda rögtön az előző kiírás bajnokával, a Gyergyói Hokiklubbal mérte össze erejét nyitófordulóban. Adorján és Rinne álltak a vasak között az este folyamán. A találkozó egyben román bajnokinak, valamint Román Kupa meccsnek is beleszámított.

Parázs összecsapást hozott az első húsz perc, szezon eleji formának nyomát sem láthattuk. Azonnal a Sportklub lépett fel kezdeményezőbben, pár másodperccel a korongbedobás után Masonius kék vonalról leadott próbálkozása rögtön megcsilingeltette a kapuvasat. A harmad derekához közeledve egyre több helyzetet alakított ki a Gyergyó, a gólt azonban a hazaiak ütötték: Fejes veszített korongot a támadó harmadban, aminek következtében Milanék iramodtak meg kettő az egyben, az amerikai csatár remek keresztpasszába az új szerzemény, Brown szúrta bele az ütőjét, Rinne tehetetlennek bizonyult (1-0). Fél perccel később máris megduplázták előnyüket a szeredaiak, egy gyors, gyönyörűen kijátszott akció végén Péter Balázs nem hibázott közelről (2-0). A 11. percben Brown kis híján lemásolta első találatát, Rinne mamuttal óriásit hárított. Felpörögtek az események, a hazai védők bizonytalankodása után Szigeti ziccerét remekül hatástalanította Adorján. A játékrész végére a gyergyóiak vették át az irányítást, Bodó lövését Adorján védte. 2:28-cal a harmadzáró dudaszó előtt furcsa jelenetek közepette lezajlott az idény első bunyója: DiDiomete akaszkodott össze Masoniusszal, utóbbi viszont ki szeretett volna hátrálni a keringőből. Mikor már mindenki azt hitte, a bírók szétválasztják a feleket, akkor hirtelen DiDiomete lecsapott, s földre vitte ellenfelét. Érdekesség, az eset a hazai kispad előtt zajlott, ezért Reisz játékon kívül bajbajutott társa segítségére sietett, ám ezt a szabályok tiltják, így a csíkszeredai támadót is 2+20 perces büntetéssel jutalmazták a játékvezetők a két verekedő fél mellett. A végén még Fejes hibázott el egy nagy lehetőséget, mozgalmas harmad után vonulhattak pihenőre a csapatok.
 
Óriási bravúrt hajtott végre a GYHK a középső játékrészben: alig több, mint egy perc alatt három gólt rámolt be a Sportklub kapujába, s megfordította ezzel a találkozót Szilassy Zoltán csapata: kezdésként a rövid oldalon álló Bodó kiválóan vette észre a hosszún őrizetlenül álló jó barátját, Orban pedig hibázta el a kihagyhatatlant (2-1). Pár másodperccel később egy távoli próbálkozás kijött Adorjánról, a levegőbe felvágódó korongot pedig Vincze löbbölte bravúrosan a gólvonalon túlra (2-2). Teljesen megzavarodott a csíkszeredai védelem, a rövidzárlatot azonnal kihasználta a GYHK támadógépezete, Orban passzát Bodo könyörtelenül gólra váltotta (3-2). Ezt követően is izzott a feszültség a levegőben, egy kemény ütközés után Láday és Mesikämmen akaszkodtak össze, aminek következtében Láday számára egy végleges kiállítással befejeződött a találkozó, a finn bekk azonban folytathatta az összecsapást. Az újraindítást követően amikor a vendégek már gólt ünnepeltek, Adorján bemutatta a mérkőzés védését: Bodó próbálkozásába Sylvestre piszkált még bele, a pakk még a vasra is felpattant, a hazaiak 26 esztendős hálóőre azonban valahogy még meg tudta menteni a negyedik találattól csapatát. Nem úgy, mint a 38. minutum legelején, amikor Sylvestre lövését Vincze kezelte le gyönyörűen, majd fordulásból, fonákkal, gyönyörűen a felsőbe ragasztotta a korongot (4-2). A harmad egy szemrevaló szeredai háromszögeléssel, majd Milan és Mesikämmen összeakaszkodásával végződött.
 
A záró felvonás Jalonen kiállításával indult, amit a csíki előnyös sor azonnal ki is használt: Rutkowski kékvonal-közeli távolija utat talált a hálóba (4-3). A harmad közepén Sylvestre villantotta meg a már jól megszokott, klasszikus fonákos mozdulatát – a kanadai légiós próbálkozása ezúttal csak a vasat találta el. Kicsivel több, mint 4 perccel a vége előtt a remekül játszó Milan ugratta ki Szkacskovot, a veterán légiósnak azonban nem sikerült eltalálnia a kaput. Az 58. és az 59. minutumban eldöntötte a találkozót Szilassy Zoltán alakulata: először egy kiválóan megjátszott emberelőnyös figura Orbanra jött ki, a tavalyi aranysisakos pedig középtávolról, magabiztosan a hálóba zúdított – Adorjánnak esélye sem volt átérnie a hosszúra (5-3). Nem sokkal később Császár üres kapura megszerezte csapata hatodik, mindent eldöntő találatát (6-3). Gyergyószentmiklósi sikerrel végződött tehát az Erste Liga első rangadója, Szilassy Zoltánék szombaton a Brassóval csapnak össze, vasárnap pedig a csíkszeredaiak tehetik meg ugyanezt.
 
Eredmény
Csíkszeredai Sportklub – Gyergyói HK 3–6 (2–0, 0–4, 1–2)
Gól: Brown (9.), Péter B. (9.), Rutkowski (43.), illetve Orbán (24., 57.), Vincze P. (25., 38.), Bodó (25.), Császár (59.).
 
A nap további eredményei
Budapest Jégkorong Akadémia HC – Újpest 1–4
FEHA19 – Dunaújvárosi Acélbikák 2–6
DVTK Jegesmedvék – Debreceni DEAC 5–2
 
Fotó: Csíkszeredai Sportkub / facebook

A rovat legfrissebb hírei