Székelyföldi kisfocisokkal találkozott Szalai Ádám Csíkszeredában


Szakmai napok az FK Csíkszeredánál.

Magyarországi futball-szakemberek előadásait hallgathatták meg a Székelyföld Labdarúgó Akadémia és alközpontjainak edzői, vezetői, munkatársai az FK Csíkszereda és Székelyföld Labdarúgó Akadémia által szervezett szakmai napon. Az esemény vendége volt a közelmúltban visszavonult, 86-szoros magyar válogatott labdarúgó, Szalai Ádám, aki az akadémia növendékeivel is találkozott.

A Csíki Moziban rendezett eseményen a magyar Sportért Felelős Államtitkárság égisze alatt működő Labdarúgó Módszertani Központ szakemberei tartottak előadásokat.

Az eseményen elsőként az FK Csíkszereda elnöke, Szondy Zoltán, köszöntötte a résztvevőket. A sportvezető néhány gondolatébresztő kérdést tett fel beszédében a hallgatóságnak. Mint fogalmazott, érdemes időről időre visszatekinteni arra, hogy a tíz évvel ezelőtt megalakult Székelyföld Labdarúgó Akadémián, illetve a Kárpát-medencei Akadémiai Rendszerben részt vevő szakmai műhelyekben megfogalmazott célok megvalósultak-e, illetve közelítenek-e a megvalósuláshoz?

Ilyen célok a magyar nyelven oktató szakemberek képzése, a magyar egyesületek alapítása, illetve a felnőtt játékosok kinevelése. Szondy Zoltán hozzáfűzte, több jó eredményt tud felmutatni az elmúlt években a képzési rendszer, ám mindig van miben és hová fejlődni.

„Azt remélem, hogy ezek a találkozók is hozzásegítenek minket, hogy azzal is nézzünk szembe, mi az az elmúlt tíz évben, amit elmulasztottunk, vagy rosszul csináltunk” – fogalmazott Szondy Zoltán.

Az elnöki köszöntőt követően Varga Károly, a Kárpát-medencei Akadémiai Rendszer (KMAR) szakmai vezetője adott szakmai helyzetjelentést az akadémiai rendszer működéséről. A szakember többek között kitért a KMAR tornák rendszerére, a rendszerben fejlődő tehetségek tesztelésére, vagy például a KMAR-válogatottakra is. Mint Varga Károly kiemelte, mintegy 3 ezer sportoló fejlődik az akadémiai rendszer keretein belül, ezen kívül 11 ezer fiatalra van rálátásuk a szakembereknek az alközpontokon keresztül.

A Labdarúgó Módszertani Központ működését és feladatait Liszkai Dezső, a központ vezetője mutatta be. Részletekbe menő előadásában elhangzott, hogy a központnak irányt kell mutatnia, stratégiákat alkotnia, javaslatokat tennie a sportág fejlesztése érdekében. Kiemelte ugyanakkor, hogy ellenőrző funkciót is ellátnak, az anyaországból érkező támogatások felhasználását auditálják. Liszkai Dezső kitért a jövő futballjának és a jövő futball-játékosainak jellemzőire is.

Az elődadók között köszönthették Szalai Ádámot, a magyar válogatott egykori támadóját és csapatkapitányát. A közelmúltban visszavonult játékos a Labdarúgó Módszertani Központ szakmai és képzési tanácsadójaként a pre-akadémiai és az akadémiai képzés alapelveit foglalta össze saját pályafutásából vett példákkal szemléltetve.

Az előadások sorában Marczinka Tamás a sporttudományos háttérről, Nagy Márton a stábok felépítéséről tartott bemutatót. A szakmai napot Liszkai Dezső, az akadémiai rendszer minőségbiztosításról szóló előadása zárta.

A szakmai előadásokat követően Szalai Ádám a Székelyföld Labdarúgó Akadémia növendékeivel vett részt kötetlen beszélgetésen, ahol Szalai a rá jellemző nyitottsággal és őszinteséggel felelt minden kérdésre, majd hosszasan fényképezkedett a csapatokkal, edzőkkel, játékosokkal.

Fotó: fkcsikszereda.ro
 

A rovat legfrissebb hírei