FK Csíkszereda: Feljelentik a Bukaresti Steauát


Hátrányos megkülönböztetésben részesítették a csíki szurkolókat.

A pályán 1–0-s vereséget szenvedett az FK Csíkszereda második ligás labdarúgócsapata a Bukaresti Steaua vendégeként, de a pályán kívül is voltak kellemetlen események. A csíki szurkolókat hátrányosa megkülönböztetésben részesítették, amely végén az FK hivatalos feljelentést tesz a bukaresti alakulattal szemben.

Az alábbiakban változtatás nélkül közöljük az FK Csíkszereda közleményét:

November 13-án, hétfőn játszották a másodosztályú, felnőtt, férfi labdarúgó bajnokság 13. fordulójának záró mérkőzését, amelyen az FK Csíkszereda a Bukaresti Steaua otthonába látogatott. Együttesünket elkísérte egy maroknyi, lelkes szurkoló is, akik időt, energiát nem sajnálva a helyszínen szerették volna biztatni csapatunkat. A csíkszeredai drukkerek csupán szokásos, magyar feliratú zászlóik, transzparenseik nélkül léphettek be a Ghencea stadionba. A Bukaresti Steaua vezetője a magyar szónak ugyanis megálljt parancsolt. A magyarul feliratozott kellékeit az FK Csíkszereda szurkolótábora a lelátóra nem vihette be . Klubunk és fiainkat buzdító lelkes küldöttségünk hiába tartotta be az előzetes engedélyezés törvényes lépéseit, a "Lokálpatrióták Csíkszereda", a "Székelyföld" és a "Hajrá Szereda" feliratú bennerek a parancsnoki önkény miatt a buszban maradtak. Klubunk elnöke, Szondy Zoltán szerdán a sajtó képviselői számára ismertette a részleteket.

Mint Szondy Zoltán felidézte: harmadik alkalommal hívta össze a helyi sajtó képviselőit a Bukaresti Steaua ellen lejátszott találkozók után. "Volt cirkusz az első mérkőzésünket követően, amit felnőtt szinten játszottunk ellenük és kikaptunk 1–0-ra. Utána sajtótájékoztatót tartottunk, a klub közleményt adott ki, mert tele volt magyarellenes megnyilvánulásokkal az egész mérkőzés. Tavaly mi nyertünk 4–0-ra, de olyan szintű magyarellenes megnyilvánulások voltak, hogy a mérkőzést is félbe kellett szakítani. Idén pedig megint kikaptunk 1–0-ra és nagyon rossz élményekkel érkeztünk haza" – mondta el.

Klubunk elnöke beszámolt róla, hogy a mérkőzés kezdése előtt negyed órával értesült arról a helyszínen, hogy a csíkszeredai szurkolókat nem akarták beengedni. Mint megjegyezte, 28 drukkerről volt szó, tehát nem "kritikus tömegről" beszélünk. Szondy Zoltán elmondta, hogy a találkozót megelőzően a mérkőzés bodzavásári megfigyelője ahhoz kérte a beleegyezését, hogy a székely zászlót ne vihessék be a szurkolók a stadionba, mert "sérti a románok érzelmeit".

"Azt feleltem, hogy ebbe én biztosan nem egyezek bele. Ugyanis tudtom szerint a székely zászló törvényes, nincs betiltva. Felhívtam a figyelmét arra, hogy ezzel a logikával nagyon messze lehet menni. Kiderült, hogy amit mondtam, beigazolódott, a Steaua vezetősége megelőzött ebben, hiszen ezt a logikát elvitték a végletekig" – fogalmazott Szondy Zoltán.

Az utazás előkészítése során az FK Csíkszereda részéről vezetőségünk tartotta a kapcsolatot a mérkőzést szervező együttessel, azaz a Bukaresti Steauával (hivatalosan: CSA Steaua București). Klubunk képviselője a hivatalos eljárásnak megfelelően, november 9-én hivatalos levélben értesítette a szurkolók utazásáról a mérkőzés biztosításáért felelős bukaresti csendőrséget (Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București), valamint a Bukaresti Steaua együttesét. A levélben közöltük azoknak a szurkolói kellékeknek a fotóval illusztrált listáját, amelyeket a drukkerek szeretnének majd bevinni a stadionba. A leközölt zászlók, illetve banner az „FK Csíkszereda”, „Hajrá Szereda”, „Lokálpatrióták Csíkszereda”, illetve „Székelyföld” feliratokkal vannak ellátva.

A szervező klub által küldött levélben, amelyet Ștefan Răzvan Bichir alezredes, a Steaua elnöke írt alá, azt közölték, hogy a Steaua stadionjába semmilyen banner, zászló nem vihető be, amelyen más nyelvű felirat szerepel, mint román. A Székelyföld feliratú, székely zászlóval kapcsolatban azt írták, hogy nem köthető sporteseményhez, futballmérkőzéshez, így szintén tilos bevinni a stadionba – részletezte az előzményeket az elnök.

A Ghencea stadionhoz érkező szurkolóinknak azzal kellett szembesülniük, hogy a szervező klub, a fent leírtaknak megfelelően, az idézett, Ștefan Răzvan Bichir által aláírt átiratot lobogtatva mereven elzárkózott a zászlók bevitelétől. A Steaua által alkalmazott biztonsági személyzet és a csendőrség képviselői a zászlókat kiterítették, lefilmezték, ám a szurkolók csak azok nélkül léphettek be. Hosszas huzavona után egyetlen, kis méretű piros-fekete zászlót engedélyeztek bevinni a lelátóra, később, egy kizárólag a csapat nevét tartalmazó zászlót szintén be lehetett vinni.

"Mindez azért felháborító, mert az alezredes levelére hivatkozva a csendőrség a szurkolóinkat be sem akarta engedni. A szurkolóinknál voltak FK Csíkszereda, Hajrá Szereda feliratú zászlók, ez pedig nem románul van. A székely zászló alapú Lokálpatrióták bannert ne is említsük, hiszen eleve megmondták, hogy a kék-arany színek nincs amit ott keressenek. Végül negyed óra késéssel mehettek be a szurkolók, úgy, hogy lemondtak a zászlók egy részéről" – mondta el Szondy Zoltán.

A beléptetés során klubunk legfelsőbb szintű vezetői is megpróbálták jobb belátásra bírni a szervezőket, ám semmilyen érv, indok, kérés nem hatott. Mindezek fényében különösen visszás végigtekintenünk a hazai szurkolótáborról készült felvételeken. A Steaua híveinek szektorában kifeszített zászlókon szinte kivétel nélkül idegen nyelvű feliratok virítottak. A legtöbbön angol szavak jelentek meg (South Boys, Outlaws, Shadows, Combat, Hunters, Bucharest Hooligans…), de cirill betűs, vagy arra hasonlító, transzparens is feltűnt.

"Mindaz, ami Bukarestben történt, alkotmányellenes. Többször jeleztem és ezúton is jelzem, hogy a nyílt magyarellenességnek a román futball egy megbízható bázisa, és a Steaua ebben élen jár. A Steauának évek óta nincs feljutási joga, a megyei bajnokságtól kezdődően hatalmas közpénzeket költenek. Mivel nincs feljutási joga, eredményei sincsenek. Az egyetlen, amiben jók, azok a konfliktusok. Kivel van bajuk? Elsősorban a magyarokkal, másodsorban a "másik" Steauával, harmadsorban a szövetséggel és néhány politikai párttal.

Mi ezeket a történeteket nem toleráljuk, nem hagytuk szó nélkül akkor sem, amikor 4–0-ra nyertünk, és most sem hagyjuk szó nélkül. A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálatnak jeleztük az eseményeket, mi, mint FK Csíkszereda a Steaua vezetőségét pedig feljelentjük. Ezt a történetet a Diszkriminációs Tanács elé fogjuk vinni. Remélem, hogy el fogunk jutni odáig, hogy valamilyen rend legyen ebben a kérdésben! Az, hogy odajutunk, hogy nézik, milyen feliratú trikói, zászlói vannak egy szurkolónak és ami nem román, amiatt nem engednek be, ez a Ceaușescu-korszakot idézi. Az FK Csíkszereda ezen az úton is tiltakozását fejezi ki és mindent megteszünk azért, hogy az események miatt a szurkolóink elégtételt kapjanak" – szögezte le Szondy Zoltán.

Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) szabályzatai ebben a kérdéskörben nem megfelelőek, és a törvény, ami alapján a mérkőzéseket szervezik, rossz, a szabályzatok többértelműek, értelmezhetetlenek. Klubunk vezetője zárásként leszögezte: szeretné elérni, hogy állapítsák meg az alkotmányellenességet a felidézett események kapcsán és a cél, hogy a hasonló jelenségek szűnjenek meg.


Fotó: gsp.ro

A rovat legfrissebb hírei