"A válogatott a külhoni magyarokat is büszkévé teszi"


Interjú László Csaba volt Fradi- és válogatott edzővel.

2005-ben a bolgároknak volt egy Berbatovuk, nekünk most van egy Szoboszlaink. Tizennyolc éve Bulgária otthoni vb-selejtezon 2-0-ra nyert, majd 1-1-re végeztek a felek egymással Budapesten – idén március végén Magyarország 3-0-ra gyozött a két csapat budapesti Eb-selejtezojén.

Az 2005-ös meccsek óta sok minden változott, hiszen míg a bolgárok utoljára 2004-ben jártak Eb-n, a magyarok az elozo két kontinensbajnokságon egyaránt ott voltak, és a mostani Eb-selejtezosorozat állása is jól mutatja a különbségeket. Míg a kijutás küszöbén álló magyaroknak 14, addig a bolgároknak két pontjuk van. És miközben Marco Rossi 2018 óta vezeti a magyar válogatottat, ez ido alatt mostani ellenfelünknél ötször volt kapitányváltás, legutóbb két hete, a szófiai, Litvánia elleni zakó után Mladen Krsztajicsot váltotta Ilian Iliev.

Ami közös a két válogatottban: Matthäus mindkét válogatottat irányította. A magyarokkal 11 gyozelem, 3 döntetlen, 14 vereség volt a mérlege 2003-2006 között, míg a bolgár csapattal 3 gyozelmet ért el 3 döntetlen és 4 vereség mellett 2010-11-ben.

Nemcsak szépek lettek a stadionok, hanem…

2005-ben, amikor Bulgária négy pontot szerzett a Magyarország elleni vb-selejtezokön, Lothar Matthäus kapitányt László Csaba segítette, ot kérdeztük a csütörtöki, szófiai Eb-selejtezo esélyeirol.

Arra a kérdésre, hogy mi változott 2005 óta, az 59 éves edzo így válaszolt: „Sok minden, de a változások a mi szempontunkból pozitívak. Ugorhatok egybol az infrastrukturális kérdéshez, hiszen sokáig arról vitatkoztunk, hol lesz a mérkozés, ami elég szomorú. Ez arra is utal, hogy katasztrofális állapotban vannak a bolgár stadionok.”

Amikor a másodedzoje voltam Lothar Matthäusnak, teljesen más volt a felállás, a bolgár csapat volt az esélyesebb, de azóta sok víz lefolyt a Dunán, és sok minden változott a magyar futballban.

Nemcsak arról beszélhetünk, hogy szépek lettek a magyar stadionok, hanem arról is, hogy végre meg is töltjük a lelátókat, pláne válogatott szinten.

Jelen állás szerint egyértelmuen a magyar válogatott a találkozó esélyese, a bolgárok nyeretlenek a sorozatban, és a magyarok játékosállománya is erosebb. A Transfermarkt adatai szerint Szoboszlai Dominik nagyjából egymaga kétszer annyit ér (70 millió euró), mint a teljes bolgár válogatott összértéke (36,45 millió euró).

„Egy pont hiányzik, de fél lábbal már az Európa-bajnokságon vagyunk.”

Követem a bolgár futballt, de nem sok olyan labdarúgót ismerek, aki olyan szinten tudna futballozni, mint akik 2005-ben játszottak a csapatukban.

„Berbatov az angol Premier League-ben nemcsak letette a névjegyét, de ikonnak is számít. Most ott tartunk, hogy a magyar labdarúgásnak van egy feltörekvo csillaga Szoboszlai Dominik személyében. Válogatott szinten is nagyon fontos, hogy jó játékosok alkossanak egy keretet, hiszen jelenleg még akkor is erosebb és egységesebb a magyar csapat, ha páran hiányoznak. Marco Rossi büszke lehet nemcsak arra, hogy több játékosa a Bundesligában vagy a Premier League-ben szerepel, hanem arra is, hogy rendkívül egységes csapatot sikerült összeraknia.

"A mostani csapat stabil, kompakt, jó nézni, és a nézok is hálásak"

László Csaba szerint a válogatott taktikája egy tipikusan olaszos, háromvédos rendszerre épül. „A védofeladatokat kokeményen ellátva a csapat átlendül a kontrákra, és a támadásokat elég hatékonyan befejezik be a támadók. Én láttam a magyar válogatottat világbajnokságon is, és soha nem felejtem el, amikor 1978-ban, Argentínában Törocsiket és Nyilasit is kiállították a hazaiak elleni, 2-1-re elveszített meccsen. Ezt csak azért hoztam fel, mert a magyarok már nem azt a futballt játsszák, hiszen akkor a sok labdatartás jellemezte a csapatot, és sok technikás játékos szerepelt a válogatottban. A mostani csapat stabil, kompakt, nagyon együtt vannak a játékosok, jó nézni, és a nézok is hálásak, akik nemcsak az eredményesség, hanem a látható egység miatt is rajonganak a Rossi-válogatottért.”

László Csaba a Hétközi Fordulóban több aktuális futballtémát kommentált a többi meghívott vendéggel

A Ferencvárosnál és a skót Heartsnál is megfordult szakvezeto szerint 18 éve is volt egy kiemelkedo játékosa a magyar válogatottnak. „A mi idonkben Matthäusszal nem volt annyira stabil minden, pedig akkor is voltak olyan játékosaink, mint Gera Zoli, akit nagyon-nagyon jó játékosnak tartottam, sot, o az egyik legjobb magyar futballista, akivel együtt dolgozhattam.”

A mostani válogatott megmutatta mindenkinek, hogy érdemes követni, mögötte lenni és szorítani a sikereiért, hiszen mi kell a szurkolónak? Ne add föl, menj, küzdj, tartsd meg az eredményt, rúgj gólt! Ezt most mind megkapjuk.

A válogatott akár csoportelsoként, pótselejtezo nélkül is kijuthat az Eb-re, így most már a fanyalgók sem mondhatják, hogy csak a megemelt Eb-létszám miatt járt sikerrel a csapat. László Csabának errol is markáns véleménye van. „Én nem adok semmit ezekre a károgásokra, mert mindegy, hogy mit csinálsz, mindig lesz valaki, aki megkérdojelezi a sikered jogosságát. Ha kapsz egy lehetoséget, az még nem jelenti azt, hogy el is éred a célodat. Föl fogják emelni a világbajnoki létszámot is, de az ilyen lehetoségekkel élni is tudni kell. Hiszen nagyon sok európai válogatott, amelyekrol azt gondoljuk, ki kellene jutniuk az Eb-re, lemaradnak.

„Ez nemcsak Magyarország, hanem a külhoni magyarok válogatottja is”


A székelyudvarhelyi születésu szakember úgy véli, a határon túli magyarokra is óriási hatással van a Rossi-csapat sikere. „A magyar válogatottnak, és ezt nagyon sokan nem veszik észre, nagy szerepe van a mi szociális életünkre is. Megmondom, miért. Ez nemcsak Magyarország válogatottja, hanem a külhoni magyaroké is. Számomra gyerekkorom óta mindig az volt a legszebb dolog, ha nyert a magyar válogatott. Ilyenkor Erdélyben több százezer ember mozdul meg, és ez a mai napig így van. Külhoni magyarokkal sok kapcsolatom van, jól ismerem Rácz Lacit, aki 1986-ban játszott a magyar-szovjet 6-0-s meccsen is az ellenfél tagjaként, de o ezt ugyanúgy elmondja, amit én is említettem. De a mai Szlovákiában vagy épp Szerbiában is megmozdulnak ilyenkor ezek az emberek.”

A legutóbb a Csíkszereda szakmai igazgatójaként dolgozott László Csaba elmondta, szerinte miért fontos a válogatott által sugárzott egységesség. „Azért, hogy lássák az emberek: harcolunk, együtt vagyunk, és nem adjuk fel. A válogatott egyesít a hazai, anyaországi szurkolókkal, és ezt a szerepet soha nem szabad elfelejteni. De ezt át is kell élni, ahogyan a fociban a magyar válogatott megmutatja, hogy jók vagyunk, aminek mindig üzenete van. Ha bánatunk van, a válogatott nemcsak a magyar, hanem a külhoni szurkolókat is feldobja és büszkévé teszi. Én ebben nottem fel, ezért is vagyok mindig büszke a magyar válogatott jó eredményeire.”

Most egy olyan szintet értünk el infrastrukturálisan, hogy a szomszéd országok is irigykedve néznek ránk. Ezt meg kell becsülni.

Nemzetközi szinten senki ellen nem könnyu 0-2-rol egyenlíteni

A magyar szakember 2012-13-ban litván szövetségi kapitány volt, így érdemes odafigyelni arra, mit gondon a Litvánia-Magyarország mérkozésrol, amelyen akár a kijutást is kivívhatta volna válogatottunk. Csakhogy Vilniusban a hazaiak 2-0-ra vezettek a szünetben, a végén még örülni kellett a 2-2-es döntetlennek. Ahogyan Szoboszlai Dominik fogalmazott a csalódottak felé: „Nem halt meg senki!”

„Litvániában ugyanabba a hiába estünk, mint amilyenbe a magasabban jegyzett csapatok szoktak. Nem azt mondom, hogy lenézik az ellenfelet, de arra gondolnak ilyenkor a játékosok, hogy ez a meccs meglesz, és nem történhet semmi rossz. Ennek tudatában ment ki az elso félidoben a csapat, és sajnos gyorsan 2-0 lett oda.

Örültem, hogy ki tudtunk egyenlíteni, és a 2-2-t jó eredménynek értékelem a 2-0 után. Ha kétgólos vezetés után lett volna döntetlen a vége, akkor azt mondom, ez rossz eredmény, valami elcsúszott, lehet kritizálni az edzot, a játékosokat. De az egyenlítést pozitívan élem meg, hiszen ez azt jelenti, hogy az edzo és a játékosok reagálni tudtak, 2-0-ról vissza tudtak jönni.

Ez nemzetközi szinten nem egy könnyu feladat, mindegy, ki az ellenfél. Azt jelenti, hogy van egy eros válogatottunk, amely 2-0-ról, idegenben vissza tud jönni. Ráadásul a végén még arra is volt lehetoségünk, hogy megnyerjük a mérkozést. Ez is mutatja, hogy mennyire egységes a csapat.”

A magyar válogatott csütörtökön 18 órakor Szófiában vendégszerepel, és egy gyozelemmel csoportelsoként kijut az Eb-re. Ha egy pontot szerez a bolgárok vagy a zárófordulóban Montenegró ellen, akkor is biztosan ott lesz a jövo évi Európa-bajnokságon.

Borítókép forrása: Getty Images
forrás: társoldalunk az NB1.hu


A rovat legfrissebb hírei