Bundázással vádolják az erdélyi magyar edzőlegendát, így reagált


Egykori játékosa számára volt keserű a szőlő és 12 év után kérdések merültek fel benne.

 Egykori játékosa bundázással vádolta meg a francia sajtóban Bölöni Lászlót, a francia élvonalban újonc FC Metz marosvásárhelyi vezetőedzőjét. Az erdélyi magyar szakember nem maradt adós a válasszal.

„Az utolsó fordulóban 4:0-ra kikaptunk Nancyban és úgy gondolom, eladta a meccset! Csak fiatalokat küldött pályára és nem volt egyetlen csatát sem a csapatban”, fogalmazott a most 45 éves Franck Queudrou. Nos, tény, a Lens csapatában, amelyet Bölöni hatalmas gödörben vett át, tényleg nem volt egyetlen csatár sem az ominózus mérkőzésen. Ráadásul a Nancy volt az a csapat, amelynek kispadján 1994-ben az erdélyi szakember edzőként debütált.

De mi is történt azon a 2011. május végi napon? Az volt a Ligue 1 utolsó fordulója és a Lens már biztos kiesőként érkezett Nancyba, hátránya 10 pont volt riválisa mögött. A Nancy viszont csak 1 ponttal előzte meg a már kieső helyen álló Monacót (!), így mindenképpen nyernie kellett a Lens ellen, ha biztosan benn akart maradni az élvonalban.

A Lille bajnoki címével véget érő szezon utolsó fordulójában azonban a Monaco hazai pályán 2:0-ra kikapott a bronzérmes Olympique Lyontól, így kiesett. A Nancy viszont nem bízta a véletlenre a dolgot és 4:0-ra kiütötte a más kiesett Lenst. (A történelmi hűség kedvéért megjegyezzük, hogy a Moncao és a Lens mellett a harmadik kieső az Arles-Avignon volt, amely egészen pocsék szezont produkált és 38-ból csak 3 meccset nyert meg.)

„Azt mondta, hogy eladtam a meccset? Azon gondolkodom, pereljem-e be? Nem emlékszem rá. Ki ő?”, válaszolt ironikusan Bölöni. „ Csak Raphael Varane-ra, kapusunkra, Vedran Runjére, Maoulidára vagy Kondogbiára emlékszem” tette hozzá a 70 éves szakvezető.

Rapahel Varane később többszörös Bajnokok Ligája-győztes lett a Real Madriddal, világbajnok Franciaországgal, jelenleg a Manchester United játékosa. Vedran Runje 22 alkalommal védte a horvát válogatott kapuját, játszott a 2008-as Európa-bajnokságon. Tifilou Maoulida 372 bajnokin 71 gólt lőtt a francia élvonalban többek között a Monaco, az Olympigue Marseille vagy a Rennes színeiben, míg Geoffrey Kondogbia (jelenleg Marseille) spanyol bajnokságot és Európa-ligát nyert az Atletico Madriddal, közép afrikai köztársaságbeli válogatott. Ugyan Bölöni nem említette, de akkori csapatában bontogatta szárnyait egy másik labdarúgó is, aki később remek karriert futott be: Thorgan Hazard jelenleg a belga Anderlecht szélsője, de 123 mérkőzésen játszott a német óriás Borussia Dortmundban és mostanáig 47 alkalommal a belga válogatottal, amellyel világbajnoki bronzérmet is nyert.

De nem volt rossz játékos Franck Queudrue sem: védőként 201 meccsen 12 alkalommal volt eredményes az angol, 51 bajnokin pedig 2-szer a francia élvonalban, a Lensban két felvonásban összesen 5 szezont húzott le. Azon az ominózus, Nancy elleni meccsen végig a padon ült, az adott szezonban is csak 9 meccsen lépett pályára az akkor már 33 éves bekk.

fotó: www.lensois.com

 

A rovat legfrissebb hírei