Gyergyói vereség az éllovasok rangadóján


Sok kiállítást összeszedett a Gyergyói HK.

Azonos pontszámmal kéz a kézben állt az Újpest és a Gyergyói HK a jégkorong Erste Liga tabelláján az egymás elleni meccsük előtt.

A házigazda Újpest még nem nevezte a szerdán szerződtetett Travis Ewanyket, a többhetes kihagyásra váró Kiss Dániel helyére az első fordulókhoz hasonlóan Franyó Krisztiánt hozta fel az utánpótlásból az edzői stáb, újból ott volt a jégen Szabó Rácz és Nádasy, ellenben Laskawy nem öltözött. A GYHK összeállításából a székely rangadóhoz képest Bíró Gergő került be, a vasak között Rajna és Demeter kezdett, a gyergyói hálóőr másfél év után kapott ismét kezdőként szerepet az Erste Ligában.

Dalhuisen már az első percben összeakaszkodott a sérüléséből nemrégiben visszatérő Sam Coattával, a holland durvaságért 2+2 percet kapott, a kisbüntetést összeszedő hazai légiós nem tudta folytatni a találkozót. Az előnyből több lövési lehetőség adódott az újpestiek előtt, ám a gyergyói botok jól blokkoltak. Az első nagyobb helyzet Szabó Dániel előtt adódott az 5. percben, Rinne hárított. DiDiomete ült ki testre ütésért, az előnyt ígéretesen játszotta meg az UTE, ám a kiegészülést követően Nyqvist gondolta úgy hogy jó ötlet úgyis ellőni a korongot a kékről, ha ketten blokkolnak előtte. Nem volt az, Császár lépett ki a remek védekezést követően, végignyargalt a pályán és fonákkal mattolta Rajnát, az újpesti finn védők már több kísértetiesen hasonló gólt hoztak össze a szezonban, 0-1. A 10. percben Sylvestre közeli próbálkozását kapta le Rajna. A harmadot erőteljes gyergyói letámadás és nagy iram jellemezte, mindkét kapusnak volt dolga bőven.

A második harmad elején Silfver könnyen egyenlíthetett volna, ám a keresztpasszt követően az üresen tátongó kapu mellé lőtt. Csiszer cselezte be magát szépen a folytatásban, ám lövésig nem jutott. Császár állt ki két percre, a harmadik újpesti előny pedig meghozta az egyenlítést: az újpesti emberelőnyös figura végen Just átadását követően Kiss Patrik lőtt, 1-1. A 31. percben Sylvestre kevergetett, majd Sárpátki lőhetett, Rajna fogta. Öt minutummal később Fejes kapott remek átadását, de ő sem járt sikerrel a hazaiak kapusa ellen. Sárpátki is szabálytalankodott, a speciális játék alatt előbb a gyergyóiak kiléptek 2 az 1-re, ám Szigeti ütőjében maradt az újabb vendéggól. Ezt rögvest megbosszulta az UTE, Kovács Alex center pozícióból tüzelhetett, a korong átcsúszott Demeteren, a negyedik hazai emberelőnyt is kihasználta az UTE, 2-1. A 40. percben DiDiomete egy ártalmatlan szituációban palánkra lökte Szabó Dánielt, a válogatott bekk hosszú percekig lenn maradt, szerencsére később saját lábán tudta elhagyni a pályát, visszatérni nem tudott. A gyergyói légióst videózást követően véglegessel az öltözőbe zavarták a játékvezetők. A játékrészt Silfver bombája zárta.

Az áthúzódó nagybüntetést nem tudta kihasználni az UTE, igaz Pokornyi kiállítása gyorsan anulálta az emberelőnyt. Négy a négy ellen azonban megérkezett a harmadik lila gól is, a még csak 16 éves Franyó Krisztián lőtt távolról, a korong elsuhant a védők és Demeter mellett is, a fiatal bekk első felnőtt gólját szerezte, 3-1. A 48. percben Rajna passzolta el a korongot, Orban rögtön kapura tette, ám a hálóőr visszaért. Két perccel később Just korongszerzését követően Kiss Patrik lőtt vasat. Demeter kapus megsérült, a debütáló Mag Örs érkezett a helyére. Az 55. percben Dalhuisen emelte rá a kékről, a kipattanót Sylvestre terelte be a hálóba, 3-2. Kisvártatva ismét kétgólos újpesti előny állt a táblán, egy remek indítással kilépő Tiala avatta fel Magot, 4-2. Szűk három perccel a vége előtt lehívta kapusát Szilassy, ám több gól már nem esett.

Az UTE 4-2-re megnyerte a találkozót, és visszavette első helyét a tabella élén. A GYHK pénteken is a IV. kerületben játszik, a BJAHC vendége lesz, míg az UTE vasárnap a Brassót fogadja.

Eredmény
Újpest – Gyergyói HK 4-2 (0-1, 2-0, 2-1)
Gól:
Kiss P. (28.), Kovács A. (38.), Franyó (43.), Tiala (56.), illetve Császár (8.), Sylvestre (55.).

Fotó: ersteliga.hu

A rovat legfrissebb hírei