XIII. Czárán Gyula emléktúra


Jó időben és hangulatban telt a hétvégén a XIII. Czárán Gyula emléktúra.

fotó: Eco-Mountain Transylvania

A Bihar megyei körösrévi Corimen Kemping udvaráról indult idén is a több mint 400 lelkes résztvevő, hogy teljesítsék a  XIII. Czárán Gyula emlék- és teljesítménytúrát. Az ötlet 2005-ben született, azóta pedig az eddigi 12 emléktúrán közel 3000 természetjáró vett részt.


fotó: DDIP Bihor

Czárán Gyula, vagy Seprősi Czárán Gyula (1847-1906) volt az egyik első magyar turisztikai szakember, útépítő, barlangkutató és szakíró, akit „a magyar turizmus atyja” néven is emlegetnek. Az Erdélyi Kárpát-egyesület tiszteletbeli tagja, a Királyi Magyar Természettudományi Társulat és a Magyarhoni Földrajzi Társulat rendes tagja. Czárán Gyulának köszönhetően tudunk ma a Nyugati- Kárpátok legkalandosabb útvonalain túrázni. A legtöbb útvonalat és barlangot ő fedezte fel. Nevéhez kötődik többek között a Galbina szurdokának és barlangjainak, a Csodavár pazar szakadékdolinájának és barlangja első részeinek, a menyházi Citramontán-barlangnak feltárása és kiépítése is. Szintén jelentős szerepe volt a révi Zichy-barlang (most Révi-vizesbarlang) feltárásában is, melyet idén is érintett az emléktúra, melyre bárki nevezhetett.


Czárán Gyula  fotó: Wikipédia

Az emléktúrát az Eco-Mountain Transylvania Egyesület szervezte, akik folyamatosan gondoskodnak róla, hogy Czárán Gyula neve és emléke ne merüljön feledésbe. Ugyanígy fontosnak tartják, a Bihar megyei turizmus népszerűsítését, köztük pedig a Czárán Gyula által feltárt és feltérképezett, de a természetjáró társadalomban mégis kevésbé ismert Királyerdőt. A térség nagyon sok látványossággal büszkélkedik, ilyenek például a Révi szoros és cseppkőbarlang, a Szelek barlangja, a Tízfalusi karsztfennsík és a Jád völgye.


fotó: Eco-Mountain Transylvania

A résztvevők az elmúlt évhez hasonlóan idén is 3 (6, 15 vagy 25 kilométeres) útvonal közül választhatott. A feladat egyszerű volt, szintidőn belül teljesíteni a megadott távot a kijelölt útvonalon, érintve az ellenőrzőpontokat. Induláskor minden nevező kapott egy kis térképpel ellátott füzetet, melyben meg volt adva az útvonal, a követendő turistajelzések és a szintkülönbségek. A résztvevőknek ellenőrző pontokat kellett érinteniük. Féltávnál igény szerint zsíros vagy lekváros kenyeret kaptak a jobb teljesítőképességhez. A célba érőket az emléktárgyak mellett bográcsgulyással várták a szervezők.


fotó: Eco-Mountain Transylvania

Székely-Farkas Tímea
az esemény egyik szervezője kérdésünkre elmondta, hogy nagyon jól sikerült idén is az emléktúra. “A Czárán Gyula emléktúra az elmúlt években szépen kinőtte magát. A kezdetekkor mintegy 100-120 résztvevővel indítottunk, 60-70 százalékban főleg magyarországiakkal, ami mostanra 420-ra nőtt, és az arányok is megváltoztak, mostanra 60 százalék erdélyi jelentkező. Sokan jöttek Kolozsvárról vagy Szatmárról, de természetesen a nagyváradiak is szép számmal képviseltették magukat. Külön öröm a sok visszatérő résztvevő, akik évek óta jönnek és hoznak magukkal újabb túratársakat. Ez a megnövekedett érdeklődés természetesen a szervezést is megnehezíti, de ez legyen a legkevesebb probléma. A szervezők már hónapokkal előtte dolgoznak a rendezvény sikeréért, ugyebár folyamatosan meg kell tisztítani és karban kell tartani az útvonalakat, ami komoly munkát igényel. Emellett nagy felelősség is, hiszen nagyon sok a családos résztvevő és a gyermekek, emellett pedig idén első alkalommal a cserkészek is részt vettek a túrán, így külön  még fontosabbá vált felkészülni mindenre. Szerencsére minden eshetőségre fel vagyunk készülve, a hegyimentők szintén a segítségünkre voltak.”


fotó: Eco-Mountain Transylvania

Tímea szintén elmondta, hogy bár ez a fő rendezvényük, de az Eco Mountain Transylvania Egyesület emellett nagyon sok természetbarát programot szervez évente, többek között kisebb túrákat és táborokat Pádison, vagy akár faültetést és szemétszedési akciókat. Ha bárkit bővebben érdekel akkor az Eco-Mountain Transylvania facebook oldalon lehet követni őket.


fotó: Eco-Mountain Transylvania

A rovat legfrissebb hírei