Ezúttal is Erdély teszi fel az Afrika Kupa térképére a román élvonalat


A román labdarúgást kettő, a magyart egy képviseli az afrikai kontinenstornán.

A házigazda Elefántcsontpart és Bissau-Guinea (2:0) összecsapásával szombaton kezdetét vette a 2024-es Afrikai Nemzetek Kupája. A fekete kontinens bajnokságán 24 csapat vesz részt, a játékosok között pedig találni egyet, aki Erdélyben keresi a kenyerét.

Aly Abeid 2022 óta a román SzuperLigában szereplő Aradi UTA védője. A 26 éves játékos ugyan a szaúd-arábiai Rijádban született, de 56-szoros mauritániai válogatott. A hazai ASAC Concorde, majd a spanyol Levante és Alcorcon, illetve a francia Valenciennes érintésével került Aradra, ahol másfél év alatt 44 mérkőzésen egy gólt szerzett.

A 4,6 milliós északnyugat-afrikai Mauritánia a kontinens egyik legszegényebb országa, nem meglepő tehát, hogy a torna egyik leggyengébb csapata is az övék. Egyetlen, nevesebb bajnokságban játszó játékosuk Aboubakary Koita, aki a belga élvonalbeli St. Truiden csatára. Van viszont a keretnek egy másik olyan tagja is, aki némileg kapcsolódik Erdélyhez: Guessouma Fofana ugyan jelenleg a ciprusi Doxa Katokopiosz játékosa, a legutóbbi, 2002-es tornán viszont még a Kolozsvár CFR játékosaként vett részt.
Mauritánia amúgy a D csoportban szerepel a 2019-es győztes Algéria, továbbá Angola és Burkina Faso mellett.

Nem Abeid az egyetlen olyan labdarúgó az AFK-n, aki Romániában keresi a kenyerét: az Egyenlítői Guineát képviselő Esteban Orozco viszont a második osztályban szereplő Arges védője.

Érdekesség, hogy a már említett, legutóbbi tornán is két erdélyi kötődésű játékos képviselte a román labdarúgást: Fofana mellett a Nagyszalontán született, magyar állampolgársággal rendelkező Yasin Hamed, aki Szudán csapatát erősítette. A 24 éves támadó jelenleg a második osztályban szereplő Győr légiósa.

A magyar NB I is csak egy játékost ad a tornára: Mohamed Ali Bin Romdhane a Ferencváros és Tunézia középpályása.

fotó: www.glsa.ro

 

A rovat legfrissebb hírei