Szereted az E-sportot? Jó hírünk van!


Elindult Magyarország legújabb E-sporttal foglalkozó oldala!

A videojátékoknak meglehetősen nagy múltjuk van, amely során az egyszerű szórakozásból az e-sport néven ismert szenvedéllyé váltak. A világon több ezer profi játékos van, akik keményen edzenek, hogy uralják a virtuális ranglisták első helyeit. Kemény munka jutalma néhány csábító díj és hírnév, csakúgy, mint a valódi sport világában.

Az e-sport eredete az 1970-es évekre nyúlik vissza. Az első mérkőzésre 1972 októberében került sor a Stanford Egyetemen, amikor a diákok a Spacewar című videojátékban versenyeztek egymással. Ezt tartják az első klasszikus többjátékos PC-s címnek, amelyben a játékosok űrcsatákban merülhettek el. Az első e-sport-bajnokságon azonban nem a pénz volt a fődíj. A nyertes egyéves előfizetést kapott a jól ismert Rolling Stones életmódmagazinra.

Az e-sportok népszerűsége azonban az 1990-es években, az internet megjelenésével nőtt a legnagyobb mértékben, amikor a játék a mai értelemben vett hobbiból profi sporttá vált. Az e-sport, eSport, egames vagy elektronikus sport szavak a szervezett videojáték-versenyekre utalnak. Ezek egyéni, de főként csapatversenyeket jelentenek, akik pénzjutalomért versenyeznek egymással.

Az azóta eltelt három évtizedben hatalmasat fejlődött az e-sport, elegészen odáig, hogy legalább akkora pénz és népszerűség van az e-sportokban, mint a hagyományos sportoknál. Ahogy az e-sportok népszerűsége nő, úgy jelennek meg a pénzes szponzorok is. Olyan márkák is jelen vannak, mint a Red Bull vagy a Mercedes - és persze a techcégek, így a Lenovo vagy az LG is örömmel támogatnak e-sport csapatokat. Így aztán van pénz arra, hogy a legnagyobb sztárok több évre és több millió dollárért írjanak alá egy-egy csapathoz. A fizetések a nézettséghez hasonlóan Kínában a legmagasabbak, korábban évi 6,5 millió dolláros fizetésről is szóltak a hírek, azóta azonban fizetési sapkát vezettek be, jelenleg a kínai liga A-kategóriás játékosai maximum 1,5 millió dollárt kaphatnak, igaz, néhány kiemelt világsztár továbbra is ennél magasabb fizetésben részesül. Az európai ligában jövőre vezetnek be hasonló korlátozást, a csapatok összesen 2 millió eurót költhetnek majd a játékosok fizetésére, a minimális fizetés itt 60 ezer euró.

E-sport típusú versenyeket az utóbbi időben egyre gyakrabban rendeznek Magyarországon is. Elmondható, az is, hogy a rajongók és érdeklődők köre hazánkban is növekszik. A Magyar Nemzeti E-sport Bajnokság az első olyan rendezvényként került megtartásra, ami elérhetővé tette a játékosoknak, hogy ligarendszer alapján mérjék össze tudásukat a számítógépes lehetőségek terén.

Az egyre inkább növekvő keresletre a Final Score Media csoport is reagált, mely a sport365.hu, nb1.hu, sporthataroknelkul.hu, erdelysport.hu, felvideksport.hu sportos oldalai mellett elindította az e-sportokkal foglalkozó esport365.hu oldalát!

Az esport365.hu szerkesztőségének tagjai több, mint 10 éve vannak jelen a hazai e-sport világában: játékosként, nézőként, tudósítóként minden oldalról tapasztalhatták a hazai és nemzetközi trendeket, illetve versenyeket. Alapvető céljaik között szerepel, hogy a legfrissebb és legrészletesebb hírek mellett releváns tartalmakkal készüljenek a közönség számára.

Minden esportot kedvelő számára szeretnének egy új irányvonalat hozni, amire pozitív véleménnyel tud tekinteni a közösség, továbbá minden olyan kezdeményezést támogatni fognak a saját eszközeikkel, amelyek a hazai e-sport fejlődését szolgálják.

Kerülj közelebb az e-sporthoz, olvass minket minden nap az esport365.hu oldalon!

A rovat legfrissebb hírei