A szatmári síkságról a magashegyi-futás világbajnokságára


A kétgyerekes anyukat útja a 800 mátertől a 65 kilométerig.

„Úgy szeretnék kocogni minden nap, de nincs hol. Ha az emberek itt meglátnak, megmondják, nem vagyok fix”. Ugye mindenki számára ismerős az elszántság hiányának és a lustaságnak ez a felszínes leplezése. Nos, a szatmárnémeti Hodas Erzsébet Katalin immár hét éve nem tartozik ebbe a kategóriába. Most pedig élete első világbajnokságára készül.

„Nem is gondoltam volna, hogy rajtam és családomon, környezetemen kívül valaki más is követi a futásban elért eredményeimet, főleg azt nem, hogy a profi sporttársak teszik ezt”, lelkesedett a kétgyerekes anyuka a frissujsag.ro oldalnak azt követően, hogy a román szakszövetség beválogatta a magashegyi-futás világbajnokságra készülő keretébe.

Hodas hét évvel ezelőtt kezdett el futni, amikor egy jótékonysági rendezvényen nagyjából 800 méterig bírta az iramot. Most pedig ott tart, hogy tavaly teljesítette a Nice Côte d'Azur 50 km verseny tulajdonképpeni 65 kilométerét. De nem csak teljesítette a távot, hanem a nők +45 évesek kategóriájában meg is nyerte, míg összesítettben a 237. helyen zárt az 1478 induló között. Ez pedig a jelek szerint mások figyelmét is felkeltette és így most készülhet a magashegyi-futás világbajnokságra.

„Már nem is tudom, hogy melyik nap, egyszer csak kaptam egy Messenger üzenetet a román terepfutó válogatott kapitányától, hogy van ez a verseny, és hogy nem-e akarok a román válogatott csapat tagja lenni. Eleinte nem is igazán akartam belevágni, mert mit keressek én egy ilyen síkvidéki városból – ahol, ha változatos szintkülönbségű terepen akarok szaladni, akkor egy órát kell autóznom –, olyanok között, akik például a Kárpátok hegyei között lettek terepfutók. De mindkét fiam azt mondta: „Anya, te meg tudod csinálni és meg is érdemeled, hogy megcsináld!” Így hát igent mondtam a meghívásra és lesz, ami lesz alapon, belevágtam”, mondta a civilben gyógyszerész tájfutó.

A világbajnokság helyszíne a portugáliai Vouzela városának környéke, ahol 55 kilométert kell majd megtenniük a versenyzőknek 3500 méteres szintkülönbségen! Ahhoz, hogy becsületesen fel tudjon készülni az április 13-15. között esedékes versenyre, Szokolszky István, a nagyváradi Ultra Fitness vezetőjének segítségét kérte. Így heti hat nap edz keményen – a munka után.

Hogy mi adt Erzsébetnek erőt? „Az ad kitartást számomra, hogy a futás legtöbbször nem erőfeszítés, hanem feltöltődés, felszabadultság, szabadság. Én vagyok benne ebben a felszabadultságban, a természet és a felszabadultság ötvözetéből létrejött új önmagam. Mindig, minden futás más, és mire befejezem, én is mindig más vagyok, átalakulok.

És ehhez jön még egy, semmi által nem pótolható frenetikus érzés: felállni a dobogóra, felállni annak bármelyik fokára. És minél magasabb fokára állok, annál erősebb ez a frenetikus érzés”, ismerteti hitvallását Hodas Erzsébet Katalin.

fotók: https://www.facebook.com/elisabetahodas/photos_by 

A rovat legfrissebb hírei