Nemzetisége miatt bántalmaztak egy fiatal magyar sportolót a szövetség edzőtáborában


Az érintettek bocsánatot kértek egymástól, a többszörös országos bajnokot kikerült a keretből.

„Égre kiáltó! Válogatott sportolót kínzott meg két társa a resicabányai edzőtáborban!”, hozta nyilvánosságra a ProSport, amit a Román Torna Szövetség igyekezett eltussolni: román nemzetiségű sportolók bántalmazták magyar társukat annak etnikai hovatartozása miatt! Az eset következtében a szövetség kizárta a keretéből az – áldozatot.

Az eset a Román Tornaszövetség Resicabányán található edzőtáborában történt, ahol a junior keret a küszöbön álló Európa-bajnokságra készül. A fiatalok, az előírásokra fittyet hányva, bulit szerveztek, ahol jelentős mennyiségű alkohol is fogyott. Két fiú a fűtőtesthez kötötte a hozzájuk hasonlóan szintén 15 éves társukat, kopaszra nyírták, meztelenre vetkőztették, ráfeküdtek és szexuális aktust mímeltek vele. A többiek mindezt végignézték és „ungure, ungure” (a magyar, a magyar) kiabálással hergelték a hangulatot, számol be részletesen az eseményekről a ProSport.

Nehéz eldönteni, hogy maga az eset, vagy a következmények a felháborítóbbak! Másnap ugyanis a többszörös országos bajnok tornász hazament Lugosra és beszámolt az eseményekről a szüleinek. Rendőrségi feljelentést azonban nem tettek!

Eközben a Román Tornaszövetség Végrehajtó Bizottságának április 3-i ülésén szó sem esett a történtekről! A Román Olimpiai Bizottságot viszont írásban tájékoztatta az eseményekről! A ProSport szerint ebben elmagyarázták, hogy a Razvan Selariu szövetségi edző javaslatára az áldozatot kitették a válogatott keretből, mondván, nem fejlődik megfelelő ütemben és a társaival is összetűzésbe került! A sportolók amúgy is bocsánatot kértek egymástól és a szakmai stábtól, aláírták a viselkedés kódexet. A sportolók nem megfelelő viselkedéséért pedig sem a szövetség a felelős, hanem a neveltetési hiányosságok okolhatóak!

A feljelentés elmaradása ellenére a rendőrség és az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) eljárást indított az ügyben és megszólalt Kelemen Hunor, az Romániai Magyar Demokratikus Szövetségének (RMDSZ) elnöke is: „Eddig és ne tovább! Egy 15 éves magyar lugosi srácot brutálisan bántalmaztak egy edzőtáborban csak azért, mert magyar. Ide vezet az AUR gyűlöletkeltése a magyarok ellen. A történteket a román állam vezetőinek, minden politikustársamnak el kell ítélnie, a felelősöket meg kell büntetni! Senki sem hallgathat!”, írta Kelemen hivatalos Facebook oldalán, ahol azt követeli, a kormány vizsgálja ki az ügyet és tegye meg a megfelelő lépéseket.

fotó: prosport.ro

A rovat legfrissebb hírei