Megdöntötte Kovács Ági csúcsát, miután románból magyar lett!


A marosvásárhelyi kiválóság elárulta, miért fordított hátat Romániának.

Huszonnégy év után megdőlt a magyar országos csúcs 100 méteres mellúszáson! A régi csúcsot Kovács Ágnes olimpiai bajnok állította fel még a sydneyi olimpián, az újat pedig a marosvásárhelyi Fángli Henrietta produkálta a Duna Arénában rendezett országos bajnokságon. Mindez ráadásul egy évvel ezelőtt teljességgel lehetetlennek tűnt!

Fángli Henrietta ugyanis korábban román úszóként nem vehetett volna részt a magyar bajnokságon. Csakhogy a marosvásárhelyi lány azóta országot váltott. Hogy miért, arról a maszol.ro oldalnak beszélt.

Elmondása szerint Románia nem támogatta abban, hogy tovább tudjon lépni! Hiába úszott jó időket, döntögette a rekordokat, nem került be a válogatott keretbe. Aztán egy közepesen sikerült verseny után került kapcsolatba az UNI-Győr Úszó SE-vel, akik lehetőséget kínáltak neki a váltásra.

Az amerikai Houstonban tanuló lány a télen döntött a váltás mellett, ami azt is jelenti, hogy immár nem indulhat a román szövetség versenyein.

„Amikor már tervben volt, hogy a magyar bajnokságban fogok versenyezni, picit megváltozott a hozzáállásom az edzésekhez és az úszáshoz. Gyors időt tűztem ki célnak. Kicsit irreális volt, de szükséges ahhoz, hogy el tudjak jutni idáig. Azért volt ilyen nagy cél, hogy motiváljon edzéseken és úgy gondolom, ez sikerült is”, summázta az új rekord megszületésének hátterét Fángli.

„Egészen kicsi korom óta arról álmodtam, hogy a magyar bajnokságban fogok versenyezni és a magyar színeket képviselhetem. Erdélyben születtem, ott nőttem fel egy magyar családban, magyar környezetben. Az évek során több csalódás is ért, ami miatt végül meghoztam ezt a döntést, de már nem bánom, hogy így alakult, mert ennek köszönhető, hogy valóra vált egy tizenegy éves kislánynak az álma...”, idézi az nso.hu az új rekordert.

Fángli arról is beszélt, milyen tapasztalatokat szerzett Amerikában: „Amikor azt mondtam, hogy Amerikában megtanultam edzeni, azt inkább a dolgok mentális részére értettem. A motivációval és a mentális állóképességgel ugyanis korábban voltak gondjaim, ám Amerikában megtanultam, hogy nem szabad feladni az edzéseken.”

fotó: https://www.instagram.com/henrietta.fangli/

 

A rovat legfrissebb hírei